Вземат ли членовете на политическите кабинети на министрите пари от държавни дружества?

OFFNews 07 юли 2016 в 13:47 3268 0

Мартин Димитров и Петър Славов разпитват шефа на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Снимка БГНЕС, архив

Мартин Димитров и Петър Славов разпитват шефа на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) отправиха питане до всички министри взимат ли членове на политическите им кабинети възнаграждения от държавни дружества.

Четирима народни представители внесоха днес серия от въпроси към премиера и 20-те министри относно назначенията на членове на политическите им кабинети в бордовете на държавни и общински дружества.

Основните опасения на депутатите са, че представители на правителството се възползват от дупка в закона, която забранява на министрите и заместниците им да получават допълнителни възнаграждения от участие в бордовете на държавни и общински дружества, но не и на членовете на политическите им кабинети. Именно затова те питат:

1. Участват ли членове на политическия кабинет към министъра в съвети, комитети, одитни комитети, комисии, работни групи, органи на управление или контрол на търговските дружества с държавно или общинско участие в капитала, органи на управление или контрол на фондове, сметки и други, които не са юридически лица, или органи на управление и контрол на юридическите лица, създадени със закон или вътрешноведомствен акт, колко лица и къде?

2. Лицата по т.1 получават ли възнаграждение под каквато и да била форма, как е определено то и в какъв размер?
В своя въпрос Славов, Димитров, Лилков и Андреев напомнят, че забраната за министрите и заместниците им е въведена през 2012 година след силен обществен и граждански натиск с промяна на Закона за администрацията.

„От друга страна, в действащата уредба в Закона за администрацията прави впечатление, че за членове на политическите кабинети не е налице такова ограничение. Същевременно, духът на извършените през 2012г. не предполага, за членове на политическите кабинети да има подобно изключение, т.е. да е налице двойствен режим спрямо тях в сравнение с режима спрямо съответния министър“, пишат още те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!