'Възраждане' с втори опит да забранят въвеждането на зелен сертификат за депутатите

Йорданка Веселинова 16 декември 2021 в 12:56 1994 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Зеленият сертификат отново предизвика спор в пленарна зала. Депутатите разглеждаха правилника за дейността на НС, към който от "Възраждане" вчера поискаха да се впише, че достъпът на депутатите няма да бъде ограничаван чрез въвеждането на документа.

Предложението вчера беше отхвърлено от временната парламентарна комисия, която изработва правилника.

Преди началото на разглеждането на предложенията на комисията от ИТН излязоха с декларация против въвеждането на зеления сертификат. Андрей Чорбанов няколко пъти обърна внимание, че в коалиционното споразумение няма нищо за задължителна ваксинация, както и за зеления сертификат. След това един по един депутатите на Костадин Костадинов се качваха на трибуната, за да защитят тезата си, че ако документът бъде въведен, то тяхната парламентарна група би била изхвърлена от парламента.

"Днес ние сме на мушката, утре може да е някой от Вас", заяви Петър Петров от "Възраждане".

Явор Божанков от БСП пък заяви, че зеленият сертификат не ограничава ничии права, особено в условията на пандемия.

"Нашите права свършват там, където започват правата на другите", бе категоричен той.

След поредица нападения към Божанков и БСП, Костадин Костадинов избухна и призова да няма зелен сертификат нито за депутатите, нито за никой в държавата.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че до това поредно отклоняване от темата и връщането на казуса "за" или "против" въвеждането на зеления сертификат за депутатите е нямало да се стигне, ако НС е разгледало предложенията на ДБ и ГЕРБ за документа.

След повече от 30-минутен дебат народните представители отхвърлиха предложението със 108 гласа "против", срещу 15 гласа "за" и 23 "въздържал се". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!