Quantcast

В странна сделка Полша купи от нас стари снаряди за 54 млн. лв.

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2014 в 10:43 15228 8

Снимка Ramoil

Полша е купила произведени в България снаряди по съветски модел от 1955 г. Странната сделка е за 114 млн. полски злоти (около 54 млн. лв), а покупката на неуправляемите ракети предизвиква интереса на полските медии.

Руски модел от 50-те години

Закупените за 114 млн. злоти ракети са съветска конструкция от ... 1955 г., удивлява се „ Газета полска“. До 2016 г. Полша ще получи 17 хиляди броя изработени в България снаряда.

Предмет на договора са ракетни неуправляеми снаряди с бойна глава S-5KO, калибър 57 мм със запалителна капсула W-5K, както и ракетни неуправляеми снаряди с бойна глава S-5MO. Тези снаряди са на въоръжение в ВВС на Полската армия – казва Яцек Сонта от полското министерство на отбраната. Ракетите се ползват предимно за МиГ–29 и някои по- стари изтребители.

Неуправляемите ракетни снаряди S-5 са архаично оръжие, първоначално предвидено за стрелба въздух – въздух. От 70-те години на 20-ти век поради своята неточност, се използват предимно за атаки от въздуха по земни цели, пише пък niezalezna.pl. Сайтът припомня, че преди година браншовата агенция Altair е писала, че този тип ракети са търсени предимно в африканските страни и в Афганистан. „По-голяма част от S-5, идващи от времето на Студената война е вече разпродадена. Въпреки, че се предлагат от някои производители, между другото и от българското ВМЗ, те на практика вече не се произвеждат никъде.

Снарядите S-5 са използвани от руснаците в Афганистан. Там обаче се представят доста слабо. Бързо са сменени с S-8, калибър 80 мм. Днес S-5 се използват предимно от палестинците, бойците в Либия и Сирийските бунтовници.

Българската връзка

Консорциумът, спечелил конкурса за доставка на снарядите, разработени в СССР през 50-те години, е бил единственият участник. Полският член в консорциума - Полит Електроник е известен главно като руски представител на МиГ в Полша и като фирмата, отговорна за ремонта на правителствения ТУ- 154, който се разби на 10 май 2010г. край Смоленск.

Интересен е и българският партньор "Емко" ЕООД със седалище в София. Основател е Емилиян Гебрев, който е заемал до 1992 г. ръководна длъжност в Кинтекс. Това държавно предприятие е било най-известният бизнес на комунистическото разузнаване на България. Кинтекс и неговите дъщерни фирми Oltrejd, Sokotrejd i Inar са реализирали печалби от контрабанда, разказва Йежи Таргалски, политолог от Варшавския университет.

Самият Гебрев през 90-те години е ръководил бизнес в Египет, Етиопия, Пакистан, Еритрея. По това време неговият холдинг е замесен в няколко скандала. В края на 90-те години е продал огромно количество оръжие в Ангола и Етиопия, а през 2001 г. кораб на фирмата е задържан от митницата на САЩ, защото на борда са се намирали 30 млн. патрона за АК-47, предназначени за Никарагуа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2014 в 02:33

абе Крокодиле, я ми кажи кой купува 60 годишни безполезни снаряди, ти с малък капацитет на мозъчна дейност ли си..

12.06 2014 в 16:28

Сега и за това ли ще ревете, безродници? Щом Полша е купила тези снаряди, значи са й нужни. Поляците не са идиоти и щом го правят, значи знаят защо. Не виждам какъв ви е проблемът. Или въпросът е да се плюе България за каквото и да е, и пак да се обвиняват "комунягите"?

12.06 2014 в 15:06

Глупаци, вижте с какво въоръжение разполага Украйна и ще разберете защо е сделката!

12.06 2014 в 14:49

И каква стана тя, въоръжихме "Арабската пролет", а сега през Полша ще се довъоръжи и Украйна!!!:)
...след българските оръжейни инструктори в Близкия Изто ,и навсякъде другаде ще пише: Произведено в България!!! Знаете кой ще се върти на шиша, надявам се?!

12.06 2014 в 13:52

толкова глупост ,толкова техническа некомпетентност, толкова грешки, толкова полско българска "новинарска" завист и злоба !!!!!
За сведение-НАР С-5 ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ,
ИМАТ ОБЩО С 1955г ТСЛКОВА ,КОЛКОТО КОРАБА "СЪЮЗ" С "ФАУ-1

12.06 2014 в 13:16

Титаник потъва, музиката свири. Подпалиха чергата на Турция. Мирисът на кръв от Украйна настървява акулите.
Ще се бием скоро. Имате ли противогази и суха храна в къщи?

12.06 2014 в 13:10

димитър великоф е нооо голем тупан1 СЪМ ГО Е БАЛ У ГЪЗО

12.06 2014 в 12:23

НУРС-овете, както припомня Altair, са търсени предимно в африканските страни и в Афганистан.
С други думи, Полша правилно се ориентира в страховете си и закупува подходящите боеприпаси. В нещо средно между африканска страна и Афганистан бавно се превръща раздираната от противоречия и конфликти Украйна.
След последните бомбардировки от снощи с фосрфорни бомби над Славянск, разрушаването на хидровъзела за захранване на цялата Донецка област с питейна вода, изключването на електричеството, спирането на всякакви социални плащания и пенсии за юго-източните области няма никакво съмнение какъв сценарий подготвят новия президент и правителствената върхушка!