Украйна може да прояви гъвкавост, но не и да се откаже от НАТО, за да избегне война

OFFNews 14 февруари 2022 в 10:10 4149 2

Снимка Getty Images

Вадим Пристайко

Украйна може да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО, за да избегне война, заяви пред Би Би Си украинският посланик във Великобритания Вадим Пристайко, предаде Ройтерс, като отбеляза, че това би било голяма отстъпка пред Москва в отговор на струпването на руски войски по границата на Русия с Украйна.

Посланик Пристайко заяви, че Украйна е готова да прояви "гъвкавост" за целта си за присъединяване към Алианса. Присъединяването е нещо, за което руският президент Владимир Путин е заявявал, че ще бъде сигнал за война. "Бихме могли - особено когато ни заплашват по този начин, изнудват с това, и ни подтикват към това", заяви Пристайко, отговаряйки на въпрос дали Киев може да промени позицията си за членството в НАТО.

Тази сутрин Министерството на външните работи на Украйна обаче заяви, че думите на Пристайко, че Киев може да се откаже от членството си в НАТО, за да предотврати война, са били извадени от контекста, съобщава украинското издание "Европейска правда".

Малко по-късно днес Пристайко разясни какво е имал предвид с изказването си пред Би Би Си, предаде Ройтерс. Той поясни, че Украйна е готова на отстъпки, за да избегне война, но че тези отстъпки не са свързани с намерението на страната да се присъедини към НАТО. Посланикът подчерта, че Украйна няма да се откаже от опитите си да се присъедини към алианса. Пристайко каза за Би Би Си, че е благодарен за възможността да уточни какво точно е имал предвид.

Министерството на външните работи обаче отбелязва, че в името на мира и спасяването на живота на нашите граждани Украйна е готова на всякакви формати на диалог с държави и международни организации.

"В същото време посланик Пристайко правилно отбеляза в интервюто, че перспективата за членство в НАТО е залегнала в украинската конституция, но Украйна все още не е член на НАТО или на друг съюз за сигурност. Ето защо въпросът за гаранциите за сигурност става ключов за нашата страна. Разбира се, най-добрата гаранция би било незабавното приемане на Украйна в Алианса, но заплахите за Украйна съществуват тук и сега, така че намирането на отговор на въпросите, свързани с гаранциите, се превръща в основна задача", заяви МВнР на Украйна.

Украйна не е членка на Алианса, но още през 2008 г. получи обещание, че ще получи възможност да се присъедини - стъпка, която би довела водения от САЩ съюз до границите на Русия.

Путин заяви, че засилващите се връзки между Украйна и НАТО може да я превърнат в площадка за изстрелване на насочени срещу Русия ракети на НАТО. Според негов Русия трябва да определи "червени линии", които не следва да бъдат преминавани, за да попречи на това.

През последните дни Русия разположи над 100 000 военни и тежки оръжия в близост до границата си с Украйна, което накара САЩ и съюзниците им от НАТО да предупредят, че може да предстои нашествие. Москва отрича да е планирала нападения и определи военните маневри като учения, но предяви писмени искания Алиансът да се откаже от по-нататъшно разширяване в източна посока, включително приемане на Украйна. Членове на НАТО отхвърлиха това искане.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря вчера с украинския си колега Володимир Зеленски и двамата решиха да продължат дипломатическите усилия за разрешаване на кризата, съобщи Белият дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

2

Напчо

14.02 2022 в 11:05

Ще се огънат, къде ще ходят ? Само ние ли ще се огъваме ? Преди пред СССР, сега пред ЕС и НАТО ! Такъв е животът !

22548

1

dolivo

14.02 2022 в 11:01

сакън, не се огъвайте на руския сатрап!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews