Българският парламент призна "масово изтребление" на арменци от турци

Нели Чолашка 24 април 2015 в 12:17 7322 41

Парламентът одобри внесения от "Атака" проект за признаване на геноцида над арменци в Османската империя 1915-1922 г.

По предложение на ГЕРБ обаче думата "геноцид" беше заменена с "масово изтребление", за да се смекчи очакваната негативна реакция от страна на Турция.

24 април ще е датата, на която ще се почитат жертвите на масовото изтребление.

Категорично против проекторешението бяха от ДПС, а "Атака" беше против подмяната на думата "геноцид".

В края на дебатите по темата лидерът на ДПС Лютви Местан направи последен опит да спре признаването на арменския геноцид и предложи вместо гласуването на проекторешението да се отдаде почит на "всички жертви на политически катаклизми". По думите му в момента парламентът допуска голяма политическа грешка.

В крайна сметка проекторешението беше прието с гласовете на всички партии без ДПС.

След гласуването депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на арменския геноцид, а в това време депутатите от ДПС напуснаха залата.

От 2006 г. "Атака" предлага проект на решение за признаване на изтреблението на арменци в Османската империя, но той беше отхвърлен 8 пъти.

Беше направен опит и този път да се отложи обсъждането и гласуването на този въпрос, но по настояване на подкрепящия правителството Патриотичен фронт и с подкрепата на коалиционния партньор на ГЕРБ - Реформаторски блок, точката беше включена като първа в дневния ред.

Заради включването на темата за арменския геноцид инцидентно в парламента дойде и премиерът Бойко Борисов, преди да замине за съвместното заседание на българския и румънския парламент.

Именно той обяви, че думата „геноцид“ ще бъде заменена с „масово изтребление“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!