Тотален саботаж на ГЕРБ, ще пробват да вкарат мажоритарната система без обсъждане

OFFNews 13 януари 2017 в 15:43 11043 7

Всички партии саботираха мажоритарната система, която ГЕРБ предлага да се въведе още на идващите напролет избори.

Днес в парламента се проведе извънредна правна комисия, на която трябваше да се обсъдят предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които партията внесе вчера в деловодството на Народното събрание.

Промените в изборната система бяха единствената точка в заседанието на правната комисия, а депутатите от нея отхвърлиха дневния ред на комисията, с което казаха „не“ на промените на ГЕРБ. Управляващите предлагат изцяло мажоритарна система, субсидията за партиите да стане 0 лева, промени при гласуване на българите в чужбина, както и да остават празни места в парламента при избиране на депутат за министър.

Георги Кадиев, който също е вкарал промени в изборната система, коментира по време на заседанието: „Не се крийте зад това, че не приемате дневния ред, бламирате 2,5 млн. души“.

„Нека напомня, че до края на работата на 43-то Народно събрание остават 4-5 пленарни дни. Ако ГЕРБ толкова искаха да се приемат промени в Изборния кодекс, да бяха организирали достатъчно дълъг публичен дебат, вместо да го внасят вчера. Защо подадоха оставка? Щеше да каже премиерът, че вотът на гражданите му е мил и да следвате процедурата, а не да пропилявате мандата“, коментира по време на заседанието на правната комисия Димитър Делчев, член на комисията от Реформаторския блок.

„Не се правете на защитници на народа, обърна се той към представителите на ГЕРБ. Какво стана с антикорупционния закон? Внесохте ли го за второ четене, както направихте с изборните правила? Това са двойни стандарти. Една година преди избори не се променят правилата и вие го знаете“, категоричен бе Делчев.

„За“ дневния ред гласуваха 7 народни представители, „против“ 10 и 0 „въздържали се“. Председателят на правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ подложи дневния ред на прегласуване и се обърна към своите колеги: „Няма аргументи и съображения да не бъдат обсъдени законопроектите. Ако искате да си тръгнете мълчаливо с едно вдигане в ръка, мисля, че това не е достойно парламентарно поведение и мисля, че това наистина би уронило престижа и на правна комисия, и на Народното събрание“.

Все пак депутатите гласуваха повторно и отново отхвърлиха дневния ред на правната комисия със 7 гласа „за“, 9 „против“ и 2 „въздържали се“.

„Неприемането на дневния ред на правна комисия е процедурен прецедент“ – коментира Кирилов след провалената комисия. Той добави, че ще обсъди с администрацията на парламента дали има възможност да бъде внесен законопроект в пленарна зала, без да е обсъждан на правна комисия. Според него съгласно процедурата и правилника би следвало всеки законопроект, който е редовно внесен и е насрочено обсъждането, да има възможността да бъде обсъден и по същество в комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12162

6

Питанка

13.01 2017 в 20:02

9 Ноември 2016
"Цветан Цветанов, ГЕРБ: Обмисляме вариант Националният референдум да бъде подкрепен"
Голямо мислене падна има няма два месеца.
Като във вица: "Аз докато се наведа и охлюва се шмугна в храстите"
ГЕРБ и ПР-те им голяма глупост спретнаха на финала /и не само/.

11178

5

Крушата

13.01 2017 в 19:48

Не го ли обявиха за противозаконно това жалко, чалгарско подобие на референдум!?

6469

1

Halo

13.01 2017 в 16:22

Нормално, някои хора не желаят да гледат парламента по телевизията, следователно ще протакат до последно.
Ние пък обещаваме, че ще гласуваме против тези партии.