Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Стъпка към третия мандат: Комисията за контрол над службите отхвърли декларацията на ПП

ГЕРБ и БСП искат редакции в декларацията. Питат дали това ще я направи коалиционно споразумение

Йорданка Веселинова 05 януари 2023 в 19:35 2313 1

Комисията за контрол над службите

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Заседанието на комисията за контрол над службите

Комисията за контрол над службите в парламента отхвърли проектодекларацията на "Продължаваме промяната" за приоритетите и работата на Народното събрание през 2023 г. 

С 4 гласа "против", 4 "въздържал се" и 4 "за" текстовете паднаха в комисия и така депутатите направиха стъпка към третия мандат. 

"Непълна и некомпетентна" - с тези думи председателката на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи декларацията. По думите ѝ с тази проектодекларация не може да се намери подкрепа за излъчването на правителство. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пък заяви, че няма как всички харчове, заложени в текстовете, да се вместят в рамката от 3% дефицит. Той добави още, че в текстовете липсват цели сектори.

След това Атанасова иронично попита дали ако ГЕРБ направи редакции към декларацията, а след това я подкрепи, то приемането ѝ ще се превърне в коалиционно споразумение. От БСП подкрепиха тази идея и поискаха да се промени дефицита, затваряне на разговорите за ИК и премахване Украйна. Атанас Зафиров добави, че така може да се "произведе новина". Той призова още формулата за управление да не е кабинет на малцинството, а подкрепящите декларацията да се превърнат в коалиционни партньори.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов каза, че декларацията е само за определяне на приоритетите и тя се различна от управленска програма, каквато може да бъде изготвена.

Атанас Зафиров от БСП пък заяви, че няма проблем да се излезе от рамката от 3-процентен дефицит. Той добави, че за левицата е неприемлива частта от текста, в която е заложено продължаването на изпращането на оръжия за Украйна.

От ДПС не коментираха декларацията, а от "Възраждане" посочиха, че приветстват усилията на ПП за формиране на кабинет, но няма да ги подкрепят.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев каза, че декларацията не решава нито един важен въпрос. По думите му няма устойчиво мнозинство, което да застане зад текстовете.

Декларацията на "Продължаваме промяната" се превърна в условие за предлагането на състав на кабинет, но не събира достатъчно подкрепа и е почти сигурно, че ще бъде отхвърлена. Кандидатът за премиер на ПП акад. Николай Денков неведнъж е заявявал, че ако текстовете бъдат отхвърлени, то ПП ще върнат мандата неизпълнен.

Вчера председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров каза, че се работи върху състава на кабинета. По-рано днес пък съпредседателят на партията Асен Василев обяви, че отново ще бъде номиниран за финансов министър.

ПП работи върху състава на кабинет, който е малко вероятно да стигне дори до зала

Към момента обаче е малко вероятно проектоправителството да стигне до гласуване в зала, заради очакваното отхвърляне на декларацията в пленарна зала. Дали това ще се случи, ще стане ясно утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews