Станишев: Армията по границата е пиар и хвърляне на прах в очите

Симона Костадинова Последна промяна на 01 септември 2015 в 12:35 3377 11

Сергей Станишев

Разполагането на военни по българската граница е пиар и хвърляне на прах в очите, а не реално действие по въпроса с бежанската криза.

Това заяви евродепутатът и лидер на ПЕС Сегрей Станишев пред Народния театър в столицата, където общественици и артисти подкрепиха кандидатите за общински съветници и районни кметове на БСП в София.

"Не може да приемем хората, които бягат от страните си, за да спасят живота си, да бъдат заплашвани с оръжие. Ако бъда откровен това, което правим ние по границата - е какво като сложиш два джипа и две картечници, като ти дойдат 5000 души на границата, ще стреляш ли по тях?", допълни Станишев.

Той обаче подчерта, че трябва да има ясно разграничение между икономическите мигранти и бежанците и към тях трябва да има различен подход.

Станишев каза още, че според него по отношение на бежанците трябва да има общоевропейска политика, защото "тази трагична ситуация не може да се хвърля върху една държава".На тях трябвало да им се предлага помощ, при това солидарно.

"Знаете, че голяма част от европейските страни страдат от демографски срив. След 5 или 10 години, а някои и много по-бързо, ще имат нужда от работна сила. Въпроса е как да се интегрират, да се приемат в обществата в ЕС, да спазват правилата на демокрацията", каза лидерът на ПЕС.

Той подчерта, че всяка държава е уязвима и и изрази мнението си, че няма страна, която да може да се справи с бежанския поток. Евродепутатът изрази мнението си, че именно това е причината поради която ЕС трябва да вземе единни мерки, които да бъдат разделени на няколко стъпни.

"Трябват силни мерки за спасяване на човешкия живот и това вече се прави. Втората мярка - трябва да не се допуска безконтролен приток на бежанци и на мигранти, да има сериозна координация по охрана на границата. Третото важно, е че трафиканти се възползват от хората, които пристигат, които бягат за да спасят живота си и този на семействата си. Трябва да се нанася удар по тях, но да се помага на хората.

Лидерът на ПЕС подчерта, че "не можем да се сърдим на някой, които е заплашен да бъде убит в Сирия или Ирак, и естествено бяга.

"И следващото, което е дългосрочно и най-важно - Европа трябва да положи много повече усилия за стабилизиране на политическата ситуация, за спиране на войната в Близкия изток, да стабилизира региона и да помогне той икономически да се развива, за да може хората да остават там и да работят", обясни евродепутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.09 2015 в 01:28

Този гейтроник защо не ходи на околовръстното.

02.09 2015 в 01:27

Този гейтроник защо не ходи на околовръстното.

01.09 2015 в 14:10

Червен боклук!

01.09 2015 в 13:58

Тоя контрабългарин призна ли къде е носил папките с държавни тайни?

01.09 2015 в 13:48

Тоя плужек от кое тъмно мазе изпълзя пак, неговата мама?

01.09 2015 в 13:45

АМАН ОТ комунистически педераси

01.09 2015 в 13:20

типичен съвременен представител на ДЕМОКРАЦИЯТА от ПЕДЕРОАТЛАНТИЧЕСКИ ТИП.
...с уговорката, че не демокрацията е толкова лоша, а пълчищата комуноидни педерязи подобни на горезаснетия, които я засират безугледно.

01.09 2015 в 13:12

Преразказ по картинка по комунистически.
Видял снимка на два жиб-а и картечница и айде да се изходим по въпроса. Защо ли не очаквам повече? :D

01.09 2015 в 13:12

Преразказ по картинка по комунистически.
Видял снимка на два жиб-а и картечница и айде да се изходим по въпроса. Защо ли не очаквам повече? :D

01.09 2015 в 12:59

eii, toz ot de se poiavi....