Станишев събира левите лидери на среща за Гърция

OFFNews 12 юли 2015 в 14:33 8730 11

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев събира левите лидери, за да обсъдят ситуацията с Гърция, съобщи пресофисът му.

По-рано днес Европейският съвет бе отменен заради продължаващите тежки преговори на финансовите министри в еврозоната, които трябва да решат дали предложените реформи от премиера на Гърция Алексис Ципрас да бъдат приети и Европа да даде още 53.5 милиарда евро на страната или да откаже третия спасителен план и южната ни съседка да банкрутира.

"Вярвам, че всички страни влизат в залата за преговори със сериозни намерения за справедлива и устойчива сделка. Новите предложения на Гърция, които бяха одобрени в техния парламент, са добра основа за възстановяване на доверието", каза Станишев.

Не толкова оптимистични са основният кредитор на Гърция Германия, Словакия и Финландия. Германия и Финландия искат Гърция да излезе от еврозоната, а финансовият министър на Словакия заяви, че доверието към страната е разрушено и ново споразумение не може да има.

В подготвителна среща, организирана от Станишев, днес ще участват френският президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци, малтийският премиер Джоузеф Мускат, австрийския канцлер Вернер Файман, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, немският вицеканцлер Зигмар Габриел, председателят на Еврогрупата Жерон Диселблум, еврокомисарите Франс Тимерманс и Марош Шефчович, лидерът на Групата на социалистите в ЕП Джани Питела, както и лидерите на партии от Испания, Португалия и Холандия. В разговора ще участва и новият лидер на ПАСОК Фофи Генимата.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!