Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Според Цветанов е добре референдумът на Слави да е юли

ОFFNews 22 април 2016 в 14:06 3492 4

"Смятам, че е добре референдумът на Слави да бъде проведен юли".

Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в парламента по повод вчерашното решение на парламента избори и референдуми да не се провеждат заедно.

Той призна, че през 2010 година и ГЕРБ не са искали Евроизборите и парламентарните избори да бъдат през лятото.

"Тогава и ние изразихме същите мотиви - хората ще отидат на почивка и няма да упражнят конституционното си право да гласуват. Тогава не се възприе- изборите за европарламент бяха проведени май, а на 5 юли бяха парламентарните избори", каза той.

По думите му обаче именно по време на тези избори за народни представители е имало "най-голямата активност за последните 6 години".

"Ще се проведе референдум, всеки ще отиде да даде гласа си, ако прецени, че иска да го направи и ще видим дали действително тези над 700 000 гласа, които бяха публично оповестявани, ще упражнят това свое право. Дано да има и повече", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Според него е добре референдумът да е преди предстоящите президентски избори, защото така според резултатите от него ще могат да се направят законодателни промени преди изборите. "Вие знаете, че в един от въпросите на така предложения референдум става въпрос за задължителното гласуване. Така ще дадем ясната представа дали действително слезели правилното решение и ще се съобразим и с волята на хората", каза той.

На въпрос защо от ГЕРБ са се съгласили да приемат предложение, което отменя тяхна собствена идея, отговори Валери Симеонов. "Първо, доколкото на мен ми е известно като сравнително нов политик, предния закон е приет при друго мнозинство. Не знам по чие предложение".

Той заяви, че когато някой инициира референдум, той би трябвало да организира така подготовката на този референдум, че да осведоми всички граждани и избиратели, да ги убеди в правотата на едната или на другата теза. 

"Той трябва най-малкото да извърши задължителната по закон информационна кампания. Аз не виждам защо това трябва да се свързва с друг вид избор. С други думи- да се използва чужда тяга, за да се получи нещо, което видяхме на предните избори - покрай местните избори мина и референдума. Нашата позиция е, че референдумът нямаше да се успешен, ако на обяд не беше дадено разпореждане по секционните избирателни комисии да дават двете бюлетини заедно", каза Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10902

4

Мариян

22.04 2016 в 17:39

Този копнее да бъде линчуван ли!?

12881

3

Иван55

22.04 2016 в 16:02

Добре, така поне картите са на масата. Политическата клика???

Дупетатите ще съжаляват, че не проведоха референдума на Плевнелиев в неговата цялост.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews