''Скандалът NEXO все още има потенциал да се намеси в политическия живот''

OFFNews 21 януари 2023 в 12:01 2223 8

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев, президент на Р България

Няма да отричам, че скандалът с Nexo имаше и продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот, в това отношение да направи невъзможна една такава коалиция и управление. Това коментира пред „Дарик радио“ президентът Румен Радев.

Когато се взема решение за връчване на мандат, се анализират всички възможни ситуации, анализират се причините, които биха могли да доведат до взривяване на една коалиция в нейния зародиш, добави той.

Повод за коментара му е неуспехът за реализиране на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Преди да стигнем до третия мандат, има първи два мандата, където са големите политически сили. И когато те не успеят или не искат да съставят правителство, тогава, в случая когато не искат, третият мандат е обречен, смята Радев.

Президентът припомни, че е връчил третия мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“.

Тук имаше големи вълнения в обществото защо не „Демократична България“. Разбира се, че „Демократична България“ има своите шансове, поне имаше и така беше привидно. Но вие знаете, че в последните години г-н Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът „никога ГЕРБ“. Когато ГЕРБ направиха и изпревариха с активност предложението към „Демократична България“ да се състави в правителство, в случая ръководството на „Демократична България“ по-скоро запази мълчание, не каза „не“. Това беше промяната. Имаше колебливост, но за първи път то не каза „не“. Това неказване на „не“ породи основателни притеснения, че може би голяма част от електората на „Демократична България“ ще отлети при едни избори, ако не успее това правителство да се състави. И ние виждаме, че веднага след това г-н Христо Иванов постави условие – ще има правителство, ако се договорят, ако се разберат ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“, заяви Румен Радев.

Президентът добави, че когато е приел върнатия мандат от „Продължаваме Промяната“, той е обсъдил този въпрос с представителите на партията. Стана ясно, че няма шанс за правителство, каза Радев.

Държавният глава каза, че е имал пет опции, от които да избира при връчването на третия мандат. Аз съм търсил решение и най-голямата възможност. „Български възход“ показаха, че са готови на всичко, готови са на колаборация с всеки, но това е партията с най-малък брой депутати, която все още търси своята политическа физиономия. Шанс би имала всяка една от другите партии, но аз съм търсил партията, която има най-големият шанс, добави Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

8

Читателка

29.04 2023 в 13:10

Имахме президенти всякакви - умен и наимно прост, шопски селянин с тоалетна на двора, но продажен, хилещ се и малоумен, но този надмина всичките ни очаквания! От скрита руска марионетка , вече е явна марионетка, от вдигната ръка сд "мутри вън" - вече сме "мутри вътре"! От ообединител - в съвършен разделител на народа, от противниг на кла.....рата - в маша на каскета!! Просто еволюция!

5827

7

pisnamiotmutri

21.01 2023 в 15:28

Изкуствена тема за атака срещу опозицията. Като си имаш водещи медии и прокуратура нещата са лесни.

Междувременно Nexo и регулаторите в Съединените щати са постигнали окончателно споразумение.

В текста се посочва, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията.

И допълват, че това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

-1555

6

ob1

21.01 2023 в 13:14

Шиб@й се, Румене! Направи всичко възможно да върнеш ГРОБ и дуписе на власт...

1042

3

danvan

21.01 2023 в 12:37

Фатмакът си остава фатмак.

17439

2

мнение от IP

21.01 2023 в 12:26

"Демократична България" с ГЕРБ?! С кюлчетата и банкнотите на Борисов? Това точно би накарало електората "да отлети".

2073

1

Johnny B Goode

21.01 2023 в 12:07

Млъкни бе, подлого руска.