Шефът на Фронтекс: Без България не можем да пазим границите на ЕС (снимки)

OFFNews 29 февруари 2024 в 13:01 957 0

Калин Стоянов и Ханс Лейтенс

Снимка МВР

България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС, заяви Ханс Лейтенс, изпълнителен директор на Фронтекс, който заедно с министър Калин Стоянов посети за първи път българо-турската граница. 

Министър Стоянов запозна шефа на Фронтекс с организацията и изпълняваните задачи по охрана на българо-турската граница. Българският вътрешен министър сподели, че по време на проведената вчера среща е обсъдено нивото на взаимодействие, набелязани са конкретни действия за тази година, както и възможностите за осигуряване на по-голям брой служители на агенцията, които ще бъдат разположени на българо-турската и българо-сръбската граница. Той посочи, че България получи изключително висока оценка за постигнатите резултати по линия на нелегалната миграция – в сравнение с миналата година, се отчита спад с близо около 80% на броя на гражданите, опитали нелегално да преминат българо-турската граница. 

Министър Стоянов открои и изразената от изпълнителния директор на Фронтекс пълна подкрепа за приемането на страната ни в Шенгенското пространство и по сухопътна граница до края на тази година. Той увери, че са предприети всички мерки за гарантиране на основните права на чуждите граждани, в това число и всекидневно обучение на състава. 

България има много важна роля в охрана на външната граница на ЕС, посочи изпълнителният директор на Фронтекс, който сподели, че за първи път посещава на място българо-турската граница. Той увери, че от началото на следващия месец, агенцията изпраща между 500 и 600 свои служители специално на тази граница, които ще работят заедно с българските гранични полицаи – ясна заявка, че агенцията ще отговори на всяка отправена от страна на българските власти молба за подкрепа, на която Фронтекс може да отговори. 

Удовлетворен съм да чуя от министъра и от директора на ГД „Гранична полиция", че българската държава предприема мерки да се гарантират основните права и ще бъдат вложени всички усилия в тази посока, каза Ханс Лейтенс.

Изпълнителният директор на Фронтекс заяви категоричната си позиция – „България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС. Това е важно не само за страната ви, но и за целия ЕС". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки