Сечта в горите незаконна по тъмно, камионите с дървесина с GPS

Симона Костадинова 10 юни 2015 в 13:25 3588 1

Снимка БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за горите.

Текстът беше одобрен със 112 гласа "за", 1 "против" и 21 "въздържал се".

Законопроектът предвижда да се забрани сеченето на дървета през тъмната част на денонощието. Очаква се така да бъде ограничена възможността за нерегламентирани посегателства. Именно това предизвика най-големи спорове по време на обсъждането на промените, защото според част от народните представители не било ясно кой точно ще определя кога изгрява и залязва слънцето и дали има или няма нарушение.

Предлага се още да камионите, които превозват дървесина, да бъдат снабдени с GPS устройства. Според управляващите така би трябвало да се постигне ефективен контрол при транспортирането на суровината.

В проектозакона се предлага обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видео наблюдение с цел превантивен, текущ и последващ контрол. Проекта предвижда още разработването на електронна система за издаване на превозни билети онлайн, което щяло да допринесе за постигането на дългоочакваната електронизация на процесите по отчет и контрол в горския сектор.

Тези две мерки са с отложено действие. Предлага електронна система да влезе в сила от началото на 2017 г., а видеонаблюдението - от 2016 г.

Законопроектът предвижда разширяване на правомощията на служителите, назначени за опазване на горски територии - да имат правото и възможността да правят проверки и да издават актове и извън установеното работно време на територията на цялото предприятие.

В законопроектът е заложено при особено тежки нарушения още след първото констатирано нарушение да бъде отнеман лицензът за извършване на дейности в горски територии, както на физически, така и на юридически лица.

Освен това се предвижда да се въведе изпит за хората, които са със средно образование и желаещи да се впишат в регистъра за упражняване на частна лесовъдска практика, както и за тези, чиято регистрация е била прекратена заради извършени нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!