СДС и ДБГ искат конгресът за лидер на РБ да бъде на 10 ноември

OFFNews Последна промяна на 13 септември 2014 в 18:02 3060 14

СДС на Божидар Лукарски и ДБГ на Меглена Кунева поискаха конгресът на Реформаторския блок, насрочен за утре, да бъде отложен и РБ да избере своя лидер на 10 ноември. 

Двете партии заявиха искането си в обща декларация, изпратена до медиите. 

Вчера лидерът на СДС Божидар Лукарски, който и е един от претендентите за лидер на Блока заедно с Радан Кънев, заяви пред OFFNews, че значителна част от ръководството на СДС иска бойкот на конгреса на РБ.

На 11 септември пък се появи информация, че има и същото искане от страна на ДБГ. По-късно Кунева сама опроверга тази информация и заяви, че ще се яви на конгреса.

Буквално часове след отделните изказвания на партийните лидери, сега те излизат с обща декларация.

Ето и нейният пълен текст:

СДС и ДБГ безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори на 5 октомври. Водени от загрижеността за изборните резултати на РБ, считаме че провеждането на форума утре на практика само за избор на председател на Блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и в последствие - по-слаби резултати на вота. В така създалата се ситуация, изборът на когото и да бил би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока.
СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на Блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи.
До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ.
Нека всички да се съберем на 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на Блока и страната.

Национален изпълнителен съвет на СДС
Изпълнителен съвет на ДБГ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!