Кунева: Реформаторския блок го има и ще остане

ДБГ излиза със своя кандидатура за председател на конгреса на 14 септември

OFFNews 13 септември 2014 в 10:13 2078 2

Симпатизантите на партиите в Реформаторския блок да бъдат спокойни - Реформаторският блок го има и ще остане.

Това заяви в студиото на Нова тв лидерът на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева.

Тя отново потвърди, че не се е отказала от участие в конгреса на Блока на 14 септември, когато ще бъде избран и негов председател.

"Никога не е имало колебание, че това събитие ще се състои, това е откриването на кампанията. Интриги и някакви клюки по този повод никога не е имало. Ние сме културни, дисциплинирани хора, ще се състои от това събитие", заяви Кунева.

Тя обаче не скри нито настроенията в ДБГ, нито факта, че според нея би било по-добре конгресът да се проведе след изборите:

"Винаги съм казвала откровено това, което нашите членове от страната ни пишат. Много от хората ни казаха: "Защо сега - 15 дена преди изборите? Това са обиколки, срещи с поне 100 души, не може ли да го отложим?".

Ние трябва да направим такова решително събитие.  Да, ние сме за избиране на председател дори с повече правомощия, отколкото се предвижда да му се дадат на утрешното мероприятие. Въпросът е сега ли да го правим. Въпросът за коалицията трябва да е спокоен разговор. Според мен така, както кампанията върви - много бавно, има наводнения в цялата страна и се борим почти във всяко населено място в страната, не виждам какво би променило, ако беше след изборите"

За мен, преди да се явим заедно на първите ни важни парламентарни избори, трябва с пълно единодушие да вземаме решения, без риск от сътресения. Да, по-бавно се постига единодуши, но единодуши в Реформаторския блок има. Симпатизантите ни да бъдат уверени, спокойни - Реформаторският блок го има и ще остане".

Понякога има приятелски огън, но се надявам все повече и повече да вървим към един културен разговор. Уговорки за тайни срещи с мен никога не е имало, заяви още тя.

Кунева увери, че ДБГ ще има своя кандидатура за председателския пост в Блока, но не разкри подробности.

"ДБГ ще има свой кандидат утре. Имам няколко прекрасни кандидатури. Нека вземем решение за една и тогава ще я обявим. Искам да дам път на млади хора. Хора, на които първата партия е ДБГ или друга партия в център-дясно, които имат малко опит от преди", каза Меглена Кунева.

Все още под въпрос е присъствието на представителите на СДС на конгреса.

"Засега настояването на по-голямата част от членовете на Националния изпълнителен съвет на СДС е да не участваме на конгреса на Реформаторския блок в неделя, но утре заседанието на НИС ще продължи и ще излезе с окончателно решение", заяви вчера пред OFFNews.bg лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!