Съветниците от Синя София и Контрера с нова формула как СОС да заработи

OFFNews 04 януари 2024 в 09:34 2891 1

Синя София в СОС

Снимка БГНЕС/архив

Столичният общински съвет да си избере временен председател до приемането на Сборния бюджет на Столична община за 2024 г., след което той се оттегля от поста. 

Това предлагат на колегите си съветниците от Синя София - проф. Вили Лилков, Ивайло Йонков и Иван Сотиров, както и Карлос Контрера от ВМРО. Четиримата се обръщат към представителите в местния парламент от ПП-ДБ-СС, ГЕРБ-СДС, БСП, Възраждане и ИТН с формула за излизане от политическата криза и начало на същинската работа в СОС. 

Столичният общински съвет, който над 2 месеца след изборите все още не е започнал своята работа, е в политическа криза и не се очертава близка перспектива за оформяне на мнозинство, което да поеме политическа отговорност за управлението на Столична община, подчертават от Синя София. 

Те предлагат: 

Постоянните комисии и специализираните органи на СОС да се сформират на пропорционален принцип, като всеки съветник получи възможност да участва в три от тях. 

До приемането на Бюджета за 2024 г. в дневния ред на заседанията на СОС се включват само доклади, които са единодушно подкрепени от членовете на Председателския съвет. 

СОС да изиска от кмета Васил Терзиев да внесе в СОС Програма за управление и реформи и нова структура на общинската администрация, а всяко заседание да започва с първа точка изслушване на кмета по актуални въпроси.

Предложението включва и изготвяне на Оперативна работна програма на СОС за 2024 г.

С предложения подход едновременно организираме и започваме работата на СОС, гарантираме, че няма да има плаващи мнозинства до приемането на бюджета, а времевото ограничение ще позволи да се сложи рамка за провеждане на консултации за постигане на споразумение за стабилно управление на Столична община в предстоящия мандат, пишат Контрера и съветниците от Синя София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

04.01 2024 в 10:41

И новата година вече си дойде.

Спомням си какво разправяше навремето в едно интервю кметът Янчулев.
Отива някъде към края на пролетта или началото на лятото в Германия на среща с кмета на Берлин.
Кметът на Берлин закъснява с 1 час за срещата - нещо много грубо според протокола.
И като идва се извинява и казва, че спешно е трябвало да спаси 1 милиард марки от бюджета на Берлин.
Янчулев му казва "Изненадам се че и вие като нас по средата на годината още се занимавате с бюджета".
А кметът на Берлин му казал "А, не, това е за бюджета за догодина".
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки