След поредната среща: Няма категорично решение за проблемите в СОС

OFFNews 28 декември 2023 в 13:51 1837 1

СОС

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Карлос Контрера, Ивайло Йонков, Вили Лилков

Няма категорично решение за проблемите в Столичния общински съвет (СОС), заявиха политически групи в СОС. Те проведоха срещата, която беше организирана от общинските съветници от "Синя София" и общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО, за да намерят решение за излизане от кризата с избора на председател на Общинския съвет, предаде БТА.

На разговорите присъстваха представителите на политическите групи на ГЕРБ, ПП-ДБ ("Спаси София"), КОД, "Има такъв народ" (ИТН), "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО. Вчера от БСП обявиха, че няма да присъстват на срещата. Представители от "Възраждане" също липсваха.

Общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков обясни, че за първи път по-голямата част от политическите групи са успели да се съберат. Той посочи, че след срещата много въпроси са останали отворени, но очаква да се намери отговор по време на следващи разговори.

Лилков допълни, че на 11 януари СОС ще има решение. По думите му от ГЕРБ са предложили да има коалиционно споразумение, което да е описано подробно, а по-голямата част от участниците в срещата са на мнение, че по-доброто решение е за временен председател, до приемането на бюджета на общината. Лилков коментира още, че трябва да направят всичко възможно да избегнат предсрочните избори.

Според Карлос Контрера от ВМРО, ако поддържат ниво на диалог, "има шанс до 11 януари да се стигне до някакво решение".

Общинският съветник от групата на ГЕРБ Антон Хекимян посочи, че ПП-ДБ, "Спаси София" "не са подготвени с друго, освен с предложение за временен председател на СОС, което изглежда несериозно".

"Видяхме мълчаливото им признание, че не могат да направят конструктивни разговори за мнозинство. Трябва да действат по-разумно и да се откажат публично от този процес", заяви Хекимян и допълни, че на срещата е станало ясно, че позицията на Борис Бонев, който не иска да прави мнозинство с ГЕРБ, е негова лична, а не на коалицията и все още няма решение за това на самата коалиция.

Общинският съветник от групата на ПП-ДБ, "Спаси София" Цветомир Петров посочи, че на срещата не са получени никакви алтернативи или предложения. Той изрази готовността на неговата група за разговор с всички и поясни, че няма конструктивност от останалите.

"Предложихме да има временен председател до приемането на бюджета, за да може да се "отпуши" работата", каза още Петров и допълни, че конкретно е предложено това да бъде най-възрастният общински съветник или да се избере по някакъв друг критерий, но никой друг не е дал друго решение на проблема.

От ИТН са съгласни, че "временното решение не е най-доброто, но все пак е решение, с което да заработи общинският съвет, а коалиционно споразумение е абсолютно задължително от водещата политическа сила".

Според общинския съветник Пламен Данаилов (ИТН) промяната на днешната среща в сравнение с всички други е, че вече е говорено, че ще има предложение за коалиционно споразумение. Той посочи, че не може да каже дали от ИТН ще го приемат, но ще го разгледат и ще решат. 

Димитър Данаилов (ИТН) посочи, че профилът на председателя трябва да бъде млад и енергичен, който да може да работи с кмета на София, затова не са подкрепили и досегашните кандидати.

"Столичната община не може да се управлява чрез фейсбук профили, изисква се работа и капацитет", коментира още Димитър Данаилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

28.12 2023 в 15:33

"Общинският съветник от групата на ГЕРБ Антон Хекимян посочи, че ПП-ДБ, "Спаси София" "не са подготвени с друго, освен с предложение за временен председател на СОС, което изглежда несериозно""

Тоз заралия какво прави в СОС?
 
X

Да помогнем на украинските деца!