Сандов: Всеки тон протеин от ларви спасява тонове океанска риба и стотици километри гора

Ружа Райчева 11 март 2022 в 14:43 2797 6

Всеки един тон протеин от ларви на насекоми спасява тонове океанска риба и стотици километри гора. Това е продукт със стратегическо значение, заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на редовния парламентарен контрол.

Депутатът от ГЕРБ Евгения Алексиева попита министър Сандов какви мерки са взети за предпазване на околната среда и жителите на село Лозен, където се очаква да се премести ферматa за ларви на Насекомо АД.

Алексиева твърди, че намиращата се в момента в Елин Пелин ферма, е била затворена с решение на общината след протести на местното население. В края на миналата година и жителите на Лозен протестираха срещу преместването на Насекомо АД в селото. 

Сега инвеститорът на Насекомо АД има намерение да изгради ферма, която ежегодно произвежда 500 тона протеин и 130 тона масло от насекоми. По думите на Алексиева производственият процес на тази ферма е свързан с отделянето на огромно количество неприятна миризма, подобна на тази на мършата.

"В близост до мястото има къщи, търговски обекти и заведения за ядене. Кметството на село Лозен не уведомено за изграждането на фермата. Без оценка за въздействието на околната среда е издадено разрешение за преместването на тази ферма в близост до най-голямото село в България – Лозен. Жителите се страхуват за здравето си и работните си места", заяви тя. 

Борислав Сандов ѝ отговори, че дейността на производството за протеин от ларви е иновативна и щадяща. По думите му всеки един тон от такъв протеин спасява тонове океанска риба и стотици километри гора. Според Сандов това е продукт със стратегическо значение и може да осигури допълнително обезпечаване на местните ферми, особено в сегашните несигурни времена.

"Вие твърдите, че такъв тип производство отделя огромно количество неприятни миризми - ние сме правили подобни проверки в Елин Пелин заедно с дирекциите на БАБХ и Столична община. На този етап не сме намерили данни за подобно нещо. Установяват се миризми характерни за дейностите вътре в помещенията, но не и извън площадката. Това е било констатирано на всяка проверка на регионалната инспекция", обясни министърът на околната среда и водите. 

Сандов коригира Алексиева, че фермата на Насекомо АД в Елин Пелин всъщност не е затворена.

Евгения Алексиева репликира министъра, че не може да разбере как така няма обществено обсъждане по въпроса и как така РИОСВ, РЗИ и БАБХ не са направили оценка на въздействието на фермата върху общественото здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

popcorn

14.03 2022 в 21:34

Кмета да реши проблемите с липсата на канализация, спешна нужда от смяна на водопровода, спиранията на тока, състоянието на инфраструктурата, нуждата от разширение на детската градина и двете училища, изграждането на нов гробищен парк и тогава да говори за ларви.

1017

5

IvoIvo

14.03 2022 в 14:02

Цялата Мара втасала, с ларви ше се занимвава....

1000

4

Петяя83

12.03 2022 в 21:36

НЕ подменяйте проблемите на Лозен!
КОГА ще бъде направен ремонт и подмяна на мрежата с цел предотвратяване на спиранията и честата промяна в напрежението?
КОГА ще можем да разчитаме на ток 24/7 365 дни в годината без непрестанни прекъсвания и промяна в напрежението?

1000

3

Kojak

11.03 2022 в 19:01

Лозен се застроява със зашеметителни темпове. Кой позволява тези къщи да никнат като гъби? Инфраструктурата на селото не може да издържи всички тези къщи. Вместо да привличаме инвестиции ние изливаме цимент в бездънни ями на тоя и на оня.

1000

2

LozenEC

11.03 2022 в 16:00

Цял Лозен тъне в боклук и нямам вода да си изкъпя детето! Тия тръгнали с ларви да се занимават! КМЕТЕ?

1026

1

Ванеса В

11.03 2022 в 15:40

В Лозен не са ни проблем Насекомо, а безразборното строителство на нови сгради без инфраструктура, канализация, вода и без план