С нов софтуер и закон ще борим корупцията

OFFNews Последна промяна на 11 май 2015 в 10:02 2717 2

Снимка БГНЕС

"Проектозакон ще сложи край на фиктивните декларации пред Сметната палата. Бюрото ще бъде снабдено със софтуер, който независимо от хората ще прави засичане на декларациите В момента правим финансовата обосновка", обяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Меглена Кунева.

"Имаме тежък проблем и трябва да отидем наистина към целия арсенал от мерки, за да можем да го преодолеем", аргументира вицепремиерът предстоящите законодателни промени.

В законопроекта се предвижда създаването на Национално бюро по установяване на конфликт на интереси. "Ако има сигнал, че някой кара кола, която е твърде скъпа, ще се прави специална проверка. При обобщаването на данните, ако се установи разлика повече от 10 хил. лева между декларираното и начина на живот ще започва проверка на доходите.

Всеки месец бюрото ще дава информация с какво се занимава, а редовно - веднъж в годината или дори по-често, ще има официален отчет и пред Народното събрание. Съветът ще заседава поне два пъти месечно, като извънредни заседания могат да се свикват "при наличие на важни обстоятелства от председателя по негова инициатива или по предложение на трима от членовете". Необходимият кворум за провеждане на заседание е присъствието на половината от състава, а решенията се взимат с явно гласуване и с обикновено мнозинство.

По изключение отделен член на Съвета може да се представлява от упълномощен от него представител от съответната институция. Заседанията на Съвета ще са закрити, но постановлението предвижда обществото да бъде информирано за работата му чрез брифинги и съобщения.

Всеки служител ще минава тест по интегритет при постъпването си и след това регулярно. Също ежегодно ще идва компания за външен одит – тя ще се избира през обществена поръчка и ще прави проверка как работи звеното.

Новото законодателство  ще влезе в сила преди лятната ваканция. Председател на другия нов орган - Националния съвет по антикорупция, пък ще е един от вицепремиерите, който ще бъде излъчен от правителството. По всяка вероятност това ще е именно Меглена Кунева. Зам.-председател на съвета ще е министърът на правосъдието, а секретар - член на неговия политически кабинет.

Членове на съвета ще са представител на кабинета на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, както и зам.-министри на правосъдието, вътрешните работи, финансите, представител на Висшия съдебен съвет, заместник главен прокурор, зам.-председател на ДАНС, ръководителят на Главния инспекторат на Министерския съвет. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.05 2015 в 12:39

Е пак много изчакаха... Примерно засичането на регистрираните коли в КАТ с тяхната приблизителна цена по Шваке и доходите на собственика в НАП е нещо, което може да стане за минути буквално. Хватката е, че хората спечелили лесно и незаконни пари гледат да ги профукат бързо и веднага можеш да си сгащиш. Въпроса е колко интереси ще нарушиш по този начин...

11.05 2015 в 10:42

И тая тръгна да бори корупцията. Национално бюро, софтуер, закони ....
А нещата могат да станат и по-просто, сигурно и най-важното - неизбежно.
Ето едно мое предложение, публикувано във вестник "СЕГА" преди 5 години, но актуално и днес:

Електронните пари ще избавят страната от сивата икономика и корупцията
(Заглавието в публикацията е променено с цел предизвикване негативни реакции у читатели и форумци)

До няколко години България може да стане първата държава в света, премахнала плащанията в брой
Бирникъ*

Планираното от правителството въвеждане на праг на сумите за плащане в брой всъщност е стара и доказано неефективна мярка за борба със сивата икономика. Това наложи нейното отменяне през 2002 г. Другата идея на управляващите - да свържат всички касови апарати със сървърите на данъчните, решава само малка част от проблема, а именно - последващото манипулиране на данните във фискалната памет. Големият проблем - неотчитането на приходи и доходи ще си остане. Плащането на недвижими имоти и заплати само по банков път е изискване, което лесно може да бъде заобиколено.
Борбата със сивата икономика, престъпността и корупцията трябва да се води в едно основно направление - към поетапното ограничаване и премахване на разплащанията в брой. Именно парите в брой са от една страна главната цел, а от друга страна основното средство на сивата икономика и престъпността. Самото съществуване на парите в брой и свързаната с тях анонимност на платеца и получателя на сумите е основата, върху която вирее скритият сектор.
Изваждането на плащанията в брой от икономическия живот на страната и заместването им със система за регистрирани плащания е единственият начин за радикално решаване на проблема. Трябва да се заменят хартийките в джобове, куфарчета и буркани с високотехнологични средства, които ще изпълняват функцията на платежно средство при много по-висока сигурност за икономическите субекти и държавата.
За успеха на такова начинание са необходими няколко основни неща:
- технология и компонентите и;
- финансов ресурс;
- воля за реализация, най - вече държавническа;
- съдействието на БНБ и търговските банки;
- обществена нагласа за възприемане борбата със сивата икономика, престъпността и корупцията като неизбежна необходимост.
Технологично идеята е реалистична и осъществима. Технологията е налице - безжичното предаване на данни. То вече се ползва от всички мобилни оператори. Държавата трябва да изгради мрежа от базови станции за високоскоростно предаване на криптирани данни за всички плащания от терминалите в търговските обекти (състоящи се от компютър с безжичен модем, карточетец и четец на пръстов отпечатък) до сървърите на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам трябва да има връзка с търговските банки за отразяване на трансакцията по сметката на получателя на средствата. Задължителен и безусловен е принципът трансферът на данните да бъде: банков сървър със сметка на притежателя на картата - терминал (устройство за зареждане на картата) - терминал (търговски обект) - базова станция - сървър на НАП - банков сървър със сметката на получателя на средствата.
Разплащанията трябва да се извършват чрез дебитни и кредитни карти, които се ползват и сега. С оглед на сигурността трябва да бъдат защитени с биометрични данни, например пръстов отпечатък на собственика. Тази технология за защита на картите вече е разпространена по света. Така картите ще играят ролята на "портфейл", в който се съдържат "електронни пари". Зареждането на картите от банковите сметки на притежателите им може да става чрез сегашните банкомати, банкови офиси, чрез интернет банкиране и от терминали в пощенските станции и кметствата в малките и отдалечени населени места чрез разработването на подходящ софтуер. При плащане с карта, притежателят само ще потвърждава сумата за трансфер чрез пръстов отпечатък. Терминалите за търговските обекти на открито (заведения, маси на пазари, таксита и др. подвижни обекти) няма да са по-големи от стар модел мобифон.
Разплащанията между физически лица, част от които са финансовата основа на престъпността, корупцията и сивата икономика, ще се извършват само чрез добре развита система от обособени терминали в банковите офиси, пощенски станции, нотариални кантори, общини, кметства и обществени сгради.
Финансирането на такъв проект безспорно е доста скъпо. Но при положение че мобилните оператори успяха да изградят 95% покритие на територията на страната само за 2-3 години, няма причина държавата със заем от Световната банка или друга институция да не може да го направи в много по-кратък срок. Още повече че тук става въпрос само за местата с икономическа дейност (населени места, курорти и крайпътни обекти), а не за цялата територията, и то само за предаване на данни в определен формат, което със сигурност ще е и доста по-евтино. Финансиране може да се потърси НАЙ-ДОБРЕ по линия на еврофондовете. Едва ли е е трудно да бъдат убедени европейските институции в целесъобразността на подобен проект, който ще свие максимално сивата икономика, престъпността и корупцията, с които България е прочута в Съюза.
Чрез система от различни облекчения разходите на икономическите субекти, свързани с необходимите технически устройства могат да бъдат сведени до нула. За най-малките обекти може оборудването да се предостави от държавата.
Търговските банките е редно да поемат ангажимент за премахване на всякакви такси - за трансакции, за зареждане на картите, за обслужване на сметките, защото изваждането на банкнотите от бурканите и внасянето им на депозити ще подобри значително достъпа на банките до евтин ресурс. Ако банките откажат подобно джентълменско споразумение, разходите по трансакциите могат да се поемат от държавата при пропорционално вдигане на данъка върху банковите печалби.
Логично е да се предположи, че изграждането на подобна система за безналични регистрирани плащания ще има много противници. Някои ще възприемат промяната като намеса в личния живот, т. е. като един вид "финансов биг брадър". Но след като доходите на всеки би трябвало да са декларирани по закон, защо тогава и разходите да не се регистрират? След като по закон трябва да се знае кой колко получава, защо да не се знае и кой колко харчи? Целта е ясна: укриването на приходи и доходи да стане невъзможно, а сравняването на съответствието им с разходите ще става лесно и няма да зависи от субективната преценка на контролните органи. Събираемостта на задълженията също рязко ще се подобри. А и всеки гражданин трябва да прецени дали такава намеса в личния му живот стои над сигурността на близките и имуществото му.
Вероятно ще се появят и експерти, които ще доказват, че проектът ще бъде ужасно скъп, неефективен и т. н. Безспорно е обаче, че размерът на укритите приходи и нанасяните щети са многократно по-големи от подобна инвестиция, която ще се изплати за много кратък срок. Възможно е да се появят и "експерти", които ще се опитат да докажат необходимостта от сива икономика, престъпност и корупция, защото те осигуряват доста форми на заетост на гражданите и институциите.
Но основните противници на идеята ще са сивите бизнесмени, престъпният свят и свързаните с тях политически сили, а също рушветчиите в държавната администрация, работещите безработни и прочие хитреци, измамници и тарикати. Системата ще направи укриването на оборот и доход много трудно, защото регистрацията на плащането ще е основание за получаване на средствата. Така ще се усложни и животът на повечето престъпници, например продавачите на дрога, похитителите, убийците на стари хора за дребни левчета, платените убийци, обирджии, крадци, измамници и т. н.
Ако системата има успех, България ще може да инициира въвеждането й и извън границите на страната, например в рамките на ЕС.
Така, освен че ще се живее по-сигурно, бизнесът и гражданите ще спестят огромни средства за охрана, а държавата ще увеличи приходите си и ще намали част от разходите си за борба със сивата икономика и престъпността. Това е алтернатива и на вдигането на данъци и осигуровки дори и на възрастта за пенсиониране и със сигурност ще доведе до тяхното сваляне.

*Авторът е данъчен служител

http://www.segabg.com/article.php?id=484280