С нов софтуер и закон ще борим корупцията

OFFNews 11 май 2015 в 10:02 3225 2

Снимка БГНЕС

"Проектозакон ще сложи край на фиктивните декларации пред Сметната палата. Бюрото ще бъде снабдено със софтуер, който независимо от хората ще прави засичане на декларациите В момента правим финансовата обосновка", обяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Меглена Кунева.

"Имаме тежък проблем и трябва да отидем наистина към целия арсенал от мерки, за да можем да го преодолеем", аргументира вицепремиерът предстоящите законодателни промени.

В законопроекта се предвижда създаването на Национално бюро по установяване на конфликт на интереси. "Ако има сигнал, че някой кара кола, която е твърде скъпа, ще се прави специална проверка. При обобщаването на данните, ако се установи разлика повече от 10 хил. лева между декларираното и начина на живот ще започва проверка на доходите.

Всеки месец бюрото ще дава информация с какво се занимава, а редовно - веднъж в годината или дори по-често, ще има официален отчет и пред Народното събрание. Съветът ще заседава поне два пъти месечно, като извънредни заседания могат да се свикват "при наличие на важни обстоятелства от председателя по негова инициатива или по предложение на трима от членовете". Необходимият кворум за провеждане на заседание е присъствието на половината от състава, а решенията се взимат с явно гласуване и с обикновено мнозинство.

По изключение отделен член на Съвета може да се представлява от упълномощен от него представител от съответната институция. Заседанията на Съвета ще са закрити, но постановлението предвижда обществото да бъде информирано за работата му чрез брифинги и съобщения.

Всеки служител ще минава тест по интегритет при постъпването си и след това регулярно. Също ежегодно ще идва компания за външен одит – тя ще се избира през обществена поръчка и ще прави проверка как работи звеното.

Новото законодателство  ще влезе в сила преди лятната ваканция. Председател на другия нов орган - Националния съвет по антикорупция, пък ще е един от вицепремиерите, който ще бъде излъчен от правителството. По всяка вероятност това ще е именно Меглена Кунева. Зам.-председател на съвета ще е министърът на правосъдието, а секретар - член на неговия политически кабинет.

Членове на съвета ще са представител на кабинета на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, както и зам.-министри на правосъдието, вътрешните работи, финансите, представител на Висшия съдебен съвет, заместник главен прокурор, зам.-председател на ДАНС, ръководителят на Главния инспекторат на Министерския съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews