Републиканци за България против Луковмарш

OFFNews 13 февруари 2021 в 11:52 1758 1

За спирането на Луковмарш се призовава многократно през последните години, но многократно станахме свидетели на провеждането му. За най-голямо съжаление, въпреки деклараците на леви и десни политически формации, организаторите и тази година ще преминат със своя марш по софийските улици. 

Това се казва в позиция на "Републиканци за България". 

Освен всичко останало, той е и в разрез с противоепидемиологичните мерки, свързани с коронавируса, подчертават от партията на Цветан Цветанов. 

В текста на РБ се казва още: 

В демократична държава като България, е недопустимо да се провеждат събития, които привличат неонацисти и екстремисти от цяла Европа.
Недопустимо е да се отправят послания на омраза, в разрез с характера на народа ни, който многократно в годините назад е доказал смелостта и човечността си. 

Маршът представлява факелно шествие, обикалящо улиците на София, идеализиращо Христо Луков, спорна личност в българската история. Генерал Луков открито подкрепял „Закона за защита на нацията”, който лишава евреите по онова време от граждански права – закон в противоречие на Търновската конституция.

Днес организаторите на Луковмарш заявяват, че провеждат събитието от патриотизъм, докато обикалят с чужди знамена и униформи улиците на столицата на България. Без съмнение, събитие като Луковмарш не трябва да се случва в началото на третото десетилетие на 21-ви век. Нека не забравяме, че България е държавата, която спасява 50 000 евреи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1931

1

Stan Slav

13.02 2021 в 15:05

Съгласен съм с г-н Цветанов, че неонацисткото шествие няма място в днешна България, но същото се отнася и до неокомунистическото сборище на Бузлуджа.