Реформаторите поставят въпроса за Шенген в Брюксел

OFFNews 17 март 2014 в 13:49 2754 6

На заседанието на Комисията по граждански свободи и правораздаване към Европейския парламент утре ще бъде поставен въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Това обяви на пресконференция днес евродепутатът на ДСБ Светослав Малинов. България ще защитава позицията си заедно със северната си съседка Румъния. Новите аргументи, с които Малинов ще се опита да преодолее Шенген, са свързани с кризата в Крим, която е много близо до черноморската граница на страната.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева заяви, че ситуацията в Украйна е шанс за българската дипломация да защити националните интереси и по въпроса с Шенген, и по проекта "Набуко". Бившият еврокомисар заяви, че България трябва да поднови "приятелския натиск" за влизане в Шенген.

"Такава ситуация на Черноморската граница може да доведе до несигурност и рискове за България. Румъния и балтийските страни вече говорят за териториална сигурност, а аз говоря за друг тип сигурност - която да дава защита от спекулации, престъпност и криминализиране - болестите от кризата, която всички преживяхме при разпадането на бивша Югославия", каза Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!