Реформаторите поставят въпроса за Шенген в Брюксел

OFFNews Последна промяна на 17 март 2014 в 13:49 2350 6

На заседанието на Комисията по граждански свободи и правораздаване към Европейския парламент утре ще бъде поставен въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Това обяви на пресконференция днес евродепутатът на ДСБ Светослав Малинов. България ще защитава позицията си заедно със северната си съседка Румъния. Новите аргументи, с които Малинов ще се опита да преодолее Шенген, са свързани с кризата в Крим, която е много близо до черноморската граница на страната.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева заяви, че ситуацията в Украйна е шанс за българската дипломация да защити националните интереси и по въпроса с Шенген, и по проекта "Набуко". Бившият еврокомисар заяви, че България трябва да поднови "приятелския натиск" за влизане в Шенген.

"Такава ситуация на Черноморската граница може да доведе до несигурност и рискове за България. Румъния и балтийските страни вече говорят за териториална сигурност, а аз говоря за друг тип сигурност - която да дава защита от спекулации, престъпност и криминализиране - болестите от кризата, която всички преживяхме при разпадането на бивша Югославия", каза Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2014 в 22:10

... driver...
влизането в Шенген, в еврозоната е последната Голяма възможност за "пране" в неистови размери... то си е по "план" ... НО... равитието на събитията в последно време (Крим, Украйна) ни дават шанс да минеме "тънко"... без легализация на червенотиквените капиталчета... от нас зависи...

П.С. Приватизацията на БНБ, приватизацията на печатницата на БНБ... изобщо Виенско-Люксембургската "линия" беше нещо съгласувано със Европа... но... поворота... "външно-търговските дружества" ги изнасяме в Азия - при "развиващите се" пазари... Русия може да си купи земя в България (за "курортни" нужди!?!)... как ти звучи, бе мен... на мен ми звучи ЗЛЕ... искам Шенген - веднага!
... а, кажи и ти... слушам внимателно :)

17.03 2014 в 21:44

Колкото и да ми гъделичка самочувствието, не смятам, че мястото на България е в Шенген - това ще отвори още повече устите на мафиотите. Нормалният бг гражданин може да преживее и без Шенген.

17.03 2014 в 14:40

... нали дудука зададе темпото на извън-институционални (безМандатни) инициативи, та и другите се разтърчаха кат хлебарки....хахахахахахаха
... ама Шенген ме кефи... нещем руШки анклави по морето...

17.03 2014 в 14:32

Сандьо, той Светльо от вчера е депупат в Брюксел и днес хоп - поставя въпроса! Ъ-ъ-ъъъ утре де. Ще го постави.
Добре, че има избори от време на време, иначе нашите ес-депутати няма да им видиш очетата и чеуш гласчетата!
Сталинка дали ще го подкрепи в питането? или тя си стои на думата и не се отмята. Миналата година заяви как Шенгеня бил на "дълъг път" от нас. Още трябвало да вървим.
Утре (от май) тоя човечец няма да е там, ма ЩЕ ПОСТАВИ въпроса. Ще...

17.03 2014 в 14:31

Не знам как стоят нещата за Румъния, но нас са ни предупредили, че докато държавата не влезе в пристанище Росенец (при Лукойл Нефтохим), то тя няма да влезе в Шенген. Как мислиш Малинов? Това вече факт ли или не? АЗ твърдо мисля, че не е. Отделно стои въпроса с измервателните уреди на предприятието и дали изнася само по документи.

17.03 2014 в 14:17

... една добра новина сред "лайнопада"...