РБ: Не забравяйте жертвите на комунизма. БСП: Това е отминала история

Ивайло Анев 02 февруари 2016 в 12:34 5106 23

Снимка БГНЕС, Архив

След като успяха да съберат кворум за днешното извънредно заседание едва от втория път, депутатите намериха време да дебатират на тема "комунизъм", по повод вчерашния ден за почит на паметта на жертвите на комунизма.

Тон даде Димитър Шишков от Реформаторския блок, който призова депутатите да си припомнят зверствата, извършени от народния и съд и по време на комунистическите репресии.

Георги Кючуков от АБВ обяви, че парламентът трябва да почете всички невинни жертви, независимо по кое правителство са дадени.

Той припомни жертвите на народния съд, на деветоюнския преврат и други исторически факти. „Смятаме, че трябва да почетем всички невинни жертви независимо по кое правителство са дадени - монархическо, републикански или комунистическо. Тези хора са загубили живота си, защото имат идеи”, заяви депутатът. „Не трябва да прокарваме нова разделителна линия. Трябва да бъдем толерантни за своите виждания”, призова Кючуков.

Социалистите не пропуснаха да се включат в дебатите, като Янаки Стоилов припомни, че репресиите са еднакво неприемливи, независимо кой и в каква посока ги извършва.

„Странно е, че днес новата вълна на антикомунизъм е по-силна отколкото преди 10 години", обясни депутатът.

Той призова всички да се придържат към принципите за справедлив процес. „Нека дебатът да идва тогава, когато му е времето, а не когато е историята е отминала. Съжалявам, че днес отделяме голямо внимание на тези въпроси", завърши социалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!