РБ иска разваляне на концесията за Банско при доказани нарушения

Нели Чолашка Последна промяна на 22 януари 2015 в 12:43 3113 4

"Категорично подкрепяме решението на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за отмяна на незаконните и непрозрачни промени, които кабинетът "Орешарски" направи в концесионния договор за ски зона Банско".

Това обяви на брифинг в Народното събрание Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок.

Той уточни, че отмяната на решението на правителството на Пламен Орешарски е първа стъпка към решаването на дългогодишните проблеми около този концесионен договор и изпълнението му.

РБ щяло да инициира срещи с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на икономиката, за да се постигне "най-доброто и най-полезното решение за местния среден и дребен бизнес и за устойчивото развитие на туризма в границите на Национален парк Пирин".

Марта Георгиева от ДСБ представи конкретните искания на Реформаторите за решаването на проблемите около концесията на ски зона Банско.

"За да се стигне до трайно решаване на казуса, ние ще настояваме новосъздадената междуведомствена работа група да изиска и да публикува резултатите от всички извършени досега проверки на ДНСК, МОСВ и Сметната палата, както и сигналите за нарушения от неправителствени организации.

В работната група да бъдат привлечени представители на НПО-тата, следили проблема и подавали сигнали за нарушения. Цялата допълнително събрана информация от междуведомствената работна група да бъде подадена в прокуратура и контролните органи", обяви Георгиева.

Тя обяви още, че в зависимост от резултатите от работата на работната група Реформаторският блок ще поиска МОСВ и Министерството на икономиката да предприемат стъпки за разтрогване или предоговаряне на концесионния договор с цел новата концесия да отговаря на всички условия на българското и Европейското законодателство.

"Концесията трябва да гарантира равнопоставеност на местния бизнес и свободна конкуренция при предоставяне на услуги, да отчита правата на потребителите и да създава условия за детски и семеен спорт. Държавата трябва да влезе във владение на всички имоти и съоръжения върху територии изключителна държавна собственост", допълни експертката от ДСБ.

На първото си заседание вторият кабинет на Бойко Борисов отмени решение на кабинета "Орешарски", взето в последния работен ден преди оставката, което позволява изменение на концесионния договор с "Юлен" за ски пистите над Банско. В него е предвидена и промяна на правилата и границите на концесията, както и увеличаване на площта й, разписани са и промени на концесионните такси. След отмяната му Борисов възложи междуведомствена комисия да прави нова проверка на концесията и да излезе с препоръки в средата на февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2015 в 15:29

леле на какво логика се натъквам! Витоша се държала занемарено! А какво прави Томато- брой козите и делфините,нали така беше. Проумейте,че ако има туризъм,ще има и икономика.

22.01 2015 в 15:15

Първо, Витоша беше не просто занемарена, а силно унищожена от Тома Белев, който докато стопанисваше парка остави хиляди декари гора да умрат.
Второ, Банско трябва да се развива. Фактът, че ще има световно е показателен за възможностите на курорта! Това е място, което може да донесе много пари на хазната

22.01 2015 в 13:26

На практика едни и същи лица около ПИБ стоят и зад безобразията на Витоша, Боровец и Банско.
Витоша се държи НАРОЧНО занемарена поради три причини:
първо, ако пуснат кокала "Витоша" то някой друг ще дръпне значително пред мутро-милиционерските перачници на Банско и Боровец;
второ, така обясняват, че упадъка на Витоша се дължи на 'еколозите';
трето, тези лица наистина нямат(или не им се вадят) пари без косвената подкрепа от държавата;
Витоша може да развие ски зоните си, летния и зимния туризъм от всякакво естество в хармония с екологията, но затова мутро-милиционер-банкерите на Прехода ни нямат нито културата, нито желанието.
И ски-туризма и летния по черноморието е узурпиран от ултра-безогледни престъпници.

22.01 2015 в 12:59

А за Витоша какво правим? Оставяме концесията, докато ПИБ превърне Витоща в пустиня ли?