РБ: Дружества с над 10% офшорна собственост без достъп до обществени поръчки

ОFFNews 17 март 2016 в 14:47 2307 3

Дружества с над 10% офшорна собственост да нямат право на достъп до обществени поръчки, поиска Реформаторският блок.

Депутати от РБ са внесли предложението си за промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици между първото и второто му четене.

Според депутата Антони Тренчев се очаква бюджетната комисия към парламента да подкрепи предложенията.

"Сумарно, когато собствеността, без значение колко фирми са, надвишава 10% да нямат право да участват в обществени поръчки", каза Тренчев.

В сега действащия закон е забранено на банки, застрахователни фирми и на дружества, които участват в обществени поръчки, да имат собственост от такива офшорно дружество.

"Това значи, че в момента една банка не може да продаде дори една акция на офошорно дружество", обясни Тренчев и подчерта, че тази забрана е в сила от 2013 година, но след това Европейската комисия се е произнесла, че това е прекалено рестриктивно и не може да остане така, защото ограничава пазарния принцип.

Така се стигнало до гласувания на първо четене проект за промени в т. нар. Закон за офшорките. В него обаче предложението е офшорна фирма да може да притежава до 10% от банки, застрахователни фирми и на дружества, които участват в обществени поръчки. "Обаче се яви проблемът, че с 11 офшорни прими, които притежават по 10%, вие можете да притежавате дадена банка анонимно - 99% от пакета акции да не е ясно чия собственост е", каза Тренчев и обясни, че именно тази вратичка е причината за тяхното предложение.

"С нашето предложение ще се гледа сумарният ефект - не отделното дружество, а всички заедно да не могат да надвишават 10%", обясни депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!