Рашидов нарече темата за бутафорна Сердика "жълт въпрос"

Симона Костадинова 29 януари 2016 в 12:13 4084 3

Снимка Мартин Зашев

Гаражите врати, които бяха поставени на комплекса, а след това бяха премахнати

Министърът на културата Вежди Рашидов нарече "жълт въпрос" притесненията на гражданите за противоречиво надграждане и несъобразяването с оригиналния облик на античния комплекс Сердика в центъра на София.

"Съжалявам, че днес ми задавате един много, много жълт въпрос. Комплекс "Сердика" се изгражда по предварително приет проект, създаден от археолози, един от много добрите архитекти - Китов (бел.ред.- ахр. Васил Китов), който почина, лека му пръст. Това е един проект, който е приет от голям експертен съвет", каза от парламентарната трибуна Рашидов в отговор на въпрос от депутата Слави Бинев, който попита дали министерството ще извърши проверка на "несполучливото изпълнение на реставрацията" на античния комплекс.

Министърът обясни, че при противоречивата реставрация стриктно се изпълнява приетият проект. "Никакви аранжименти не са правени", категоричен е Рашидов.

Рашидов обясни, че ако министерството му има някаква заслуга по темата, то тя е, че "прави проект, кандидатства през МРРБ, за да усвоиме едни европейски пари". Целта на това "усвояване" била центърът на София да представлява интерес за туристите.

"Жълтите неща са тези, които са непрофесионални и аз, като професионалист, няма да ги приема. Никой не може да дойде от улицата, за да ми каже как ще изглежда пръстът на моя скулптора. Вие депутатите да влизате в тази мелодия - това не е почтено и вече е непофесионално", каза Рашидов.

Той беше категоричен, че нападките идват от хора, които не са професионалисти. "Надграждане се прави навсякъде. Ето ви снимка на Кулизеума -  хубаво е да видите какви престъпления правят италианците от итонг, основните на "Санта Мария Маджоре" са от бетон. Всичко може да бъде надградено. Достатъчно е то да носи информация на времето", обясни тезата си Рашидов.

По повод последният скандал с гаражните врати, които бяха сложени около античния комплекс, а след това бързо бяха свалени, Рашидов заяви: " Турихме там временно едни врати, за да не настинат работниците".

"Същото го имаше, когато правихме "Света София" (бел.ред.- Музеят-некропол под базиликата "Света София"), той стана един от най-хубавите музеи. Сега мълчат. Същото стана, когато бяха напукани краката на Коня (бел.ред.- паметникът "Цар Освободител пред парламента) и щеше да падне върху някой от мъдрите им протестътри и да убием някой човек. Днес Конят отново е там след толкова много скандали и могат спокойно да протестират - той няма да падне на падне", каза Рашидов.

Министърът попита къде е била гражданската съвест, когато руините от Сердика "три години седяха в найлони и беше станал жабурняк".

"Вместо да ме похвалите, вие днес ме упреквате", каза още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!