Радев видя нужда от политическа алтернатива, Пеевски го обвинявал за собствените си низости

Президентът отказа да даде категоричен отговор дали ще оглави своя партия

OFFNews 29 януари 2024 в 13:01 2808 3

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Появата на алтернатива е неизбежна. Българите очакват поява на политическа алтернатива, каза президентът Румен Радев пред журналисти.

По думите му такава била нужна, за да се върне нормалността и европейската перспектива. Той отказа да даде категоричен отговор дали ще оглави своя партия.

"Този хор на страха обедини партиите в сглобката и малките политически формации, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието."

Той отговори и на обвиненията на Делян Пеевски, когото нарече "господин Магнитски".

"Една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите", каза президентът, цитирайки Оноре дьо Балзак.

Той заяви, че опитомяването на лидерите на ПП-ДБ давало надежда, че това ще стане и с президентската институция, но това нямало да се случи.

От миналата седмица, след внасянето на конституционната жалба срещу избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии от Радев, Пеевски заговори за корупция в кръгове, близки до Радев. Той не даде никаква конкретика, но отправи въпроси към МВР, ДАНС и антикорупционната комисия. Междувременно от АКФ призоваха Пеевски да бъде разпитан за твърденията му, но това не се случи.

На свой ред Радев също настоя за проверки.

„Призовавам компетентните органи да извадят всички сигнали, преписки и дела за БТК, "Булгартабак", КТБ, ББР, язовири, магистрати, „Митници", „Дунарит", отравянето на Гебрев, офшорки, поставени лица – собственици на имоти, хотели. Останаха страшно много въпроси да висят. Обществото ни очаква отговори. Как да се борим с корупцията при това положение?"

Запитан как ще действа при ротацията, той обяви, че ще следва разпоредбите в Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

29.01 2024 в 13:56

Вече имаме поне 15 "алтернативи" платени от Масква. Ама добре - направи още една.
Колкото повече - толкова по-малко депутати.

12062

2

Pongo76

29.01 2024 в 13:48

радев и пеефски са хвани единия, удари другия, ама иначе много чувствителни.

7925

1

Trabajo

29.01 2024 в 13:17

ДПС пак си отглежда удобна патерица.

като беше на власт Рухъл Радев - защо не помръдна нито една от капиите и схемите на ГЕРБ-ДПС? само се възползва от тях, с любезното съгласие на същите.

 
X

Да помогнем на украинските деца!