Радев награди с 'Мадарски конник' почетния консул на страната ни в Канада

OFFNews 20 септември 2021 в 14:13 1570 0

Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен почетния консул на България в Канада Георги Паничерски. 

Орденът е за неговите големи заслуги и личен принос за развитието на двустранните отношения. Награждаването е и в контекста на отбелязването на 55 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Канада.

Държавният глава отличи дългогодишните и последователни усилия на Георги Паничерски за укрепването и разширяването на българското етнокултурно, езиково и историческо пространство извън пределите на Родината, както и приноса му за интеграцията и съхраняването на българската идентичност на сънародниците ни в Канада. „България високо цени Вашата подкрепа за образователните, културно-просветни, научни и професионални организации на българската общност в Канада, както и за училищните и църковни настоятелства на българите“, заяви президентът Румен Радев. Орденът е знак на признателност и за подкрепата на почетния консул за реализацията на българските външнополитически приоритети в отношенията с Канада, за разширяването на търговско-икономическите връзки, за засилването на инвестиционния обмен и износа на български стоки в ключови сектори, посочи президентът.

Това признание на моя дългогодишен доброволен труд за развитието на българо-канадските отношения и получените резултати е изключително ценно за мен, заяви Георги Паничерски и изказа благодарност към българските институции, дипломати и обществени организации у нас и в Канада, подкрепяли дейността му през годините на неговата кариера.

„Голямото географско разстояние, което ни разделя от Канада, не би трябвало да бъде пречка за по-нататъшното интензивно развитие на нашите многостранни отношения, особено при наличието на съвременните технологии и комуникации. Удостояването ми с това високо отличие е за мен още един мощен стимул да работя с нови сили в тази насока“, подчерта Георги Паничерски.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите