''Радев надскочи правомощията си'', ПП ще покрепят даването на оръжия на Украйна

OFFNews 09 октомври 2022 в 13:24 3737 4

Кирил Петков и Асен Василев

Снимка Продължаване промяната

Асен Василев (вдясно)

"Президентът Радев с това, че не подкрепи Украйна да започне процес по членство в НАТО, надскочи правомощията си. Тази позиция е изключително грешна и вредна за България". Това заяви пред БНР Асен Василев и категорично посочи, че ПП ще подкрепи предложение за даване на оръжие за Украйна.

Василев смята, че за страната е най-добре да има стабилно правителство. 

"Най-доброто за страната е да има стабилно правителство по време на поредицата нови кризи, които се очертават. Виждаме, че войната в Украйна ескалира, инфлацията в еврозоната ескалира, има сериозно разместване в пазарите, еврото спадна спрямо долара. Към кризите, които имахме до момента, се очертават поне още 2-3, които да се насложат тази зима, ще трябва да има работещ парламент, за да може да се реагира адекватно".

В същото време Василев заяви, че отказът на ПП да преговарят за правителство с ГЕРБ е истинската националноотговорна позиция:

"ГЕРБ трябва да организират процес на договаряне и с ДПС и "Възраждане", с които свалиха правителството. Ако те не успеят, тогава мандатът ще дойде при нас. Тогава ние ще се опитаме да организираме процес. Дали той ще успее - съмнявам се, тъй като с ДБ и БСП нямаме достатъчно депутати. Трудно ще се сглоби нещо, но това не означава, че не трябва да се пробва".

Василев също така се обяви срещу предлаганата формула за експерно правителство. Тойсмята че правителство без политически фигури не съществува:

"Експертното правителство е една мантия, която да скрие нелицеприятна коалиция. Всяко едно правителство трябва да бъде избрано от политически фигури в парламента и за всеки един вот да получава подкрепа от Народното събрание. Трябва да има ясно изразена политическа отговорност, политическа конструкция и начин на вземане на решенията. Експертно, завоалирано, което няма ясно мнозинство зад него, би било най-вредното нещо за страната. Това означава още безвремие".

Бившият вицепремиер коментира, че някои от министрите в служебното правителство не се справят добре и посочи енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

3

wakeup

09.10 2022 в 16:36

Ние пред президентството и импийчмънт веднага

6386

1

Zlatko

09.10 2022 в 13:42

Не е необходимо да има правителство, за да се гласува нещо в НС.
Докато тоя раздава мандати, НС да гласува импийчмънт за зеления терлик и червената торба!