Радан Кънев: Яневагейт ще се разследва

OFFNews 03 ноември 2016 в 15:49 6621 2

#Яневагейт ще се разследва. Демокрацията и изборите са голяма работа, написа лидерът на ДСБ Радан Кънев във фейсбук. 

Премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че е "омерзен" от поведението на адвокат Момчил Мондешки по аферата "Яневагейт". Адвокатът, който е един от тримата участници в изтеклите записи "Двете каки", заяви, че те са направени умишлено - по предложение на съдия Румяна Ченалова, като идеята било това да послужи като застраховка. 

"Омерзен съм и от едното, и от другото. Първо, че адвокат Момчил Мондешки е мълчал близо година, а това доведе до създаването на редица проблеми и сега когато му се е видяло нанагорно по някоя тема, че искат да му взимат правата, излиза и започва сега да го говори. Не е прав нито в едната, нито в другата посока", заяви Борисов, който преди седмица пръв лансира, защитената след това от Мондешки версия, че записите са режисирани. Владимира Янева, която също е участник в разговорите, отказа да коментира твърденията на Мондешки. За сметка на това Румяна Ченалова заяви, че версията на адвоката не отговаря на истината. Бившият правосъден министър Христо Иванов призова прокуратурата да се сезира, тъй като втори участник е потвърдил автентичността на записите в "Яневагейт".

Днес Радан Кънев написа още: 

След едногодишен натиск от Hristo Ivanov, ДСБ, ГС на РБ и едномесечен - от кандидата за президент Traicho Traikov, Boyko Borissov ще трябва да се съобрази с катастрофалната предизборна тенденция на ГЕРБ. И да даде отговор на обществените очаквания за разследване на корупционния мегаскандал. Уйдурмата с "интервюто" на Мондешки има за цел да подмени предмета на разследването. Но този номер няма да мине, твърде евтин е.
Най-същественото - Цацаров не може нито да участва, нито да контролира корупционна афера, в която е намесен. Нужно е упълномощаване на нарочен прокурор за това разследване, както и официален, публичен международен надзор на процеса. 

Прокуратурата ще преценява дали да възобнови разследването за записите по "Яневагейт" във връзка с интервюто на адвокат Момчил Мондешки, обявиха от Софийската градска прокуратура, откъдето уточниха, че решението ще вземе наблюдаващият прокурор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!