Радан Кънев: Борисов се страхува от кабинет на Мария Габриел

OFFNews 20 март 2024 в 09:36 1739 0

Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов

Радан Кънев

"Моето вътрешно усещане е, че Борисов се страхува от кабинет на Габриел. Много се страхува. Лично лидерът на ГЕРБ се страхува от кабинет с друг лидер начело", заяви евродепутатът Радан Кънев пред БНТ. 

Според него България е било много близо до "един наистина великолепен пример за европейски преговорен процес, който преди около 24 часа беше счупен от страна на партия ГЕРБ по доста брутален начин".

Малко след 16 ч. във вторник Мария Габриел върна на държавния глава изпълнен първия проучвателен мандат със структура и състав на Министерски съвет. Румен Радев на свой ред ѝ отвърна, че веднага ще изпрати указа в Народното събрание и го направи. По-късно се оказа, че този състав изобщо не е съгласуван с ПП-ДБ, а част от номинираните министри дори не са питани. Впоследствие лидерите на ПП-ДБ обявиха, че няма да участват в такъв кабинет, а министрите, включително и премиерът в оставка Николай Денков, са подали заявления, че не желаят да заемат постовете, за които са номинирани.

"Първият въпрос, на който нямаме отговор към настоящия момент, е има ли съгласие от потенциалните партньори това да бъде съставът на кабинета и има ли съгласие от лицата, които са посочени за министри, да участват в такъв състав на Министерския съвет", посочи още Радан Кънев.

Евродепутатът добави, че при подобна неяснота всякакви конкретни коментари са излишни. "Това, което виждам е, че общоприети експерти, визионери, предложени от ГЕРБ в досегашния състав, или одобрени от ГЕРБ в досегашния състав, се прави опит да бъдат заменени с чисто партийни кадри. Може да има много обяснения, но това е фактът, който виждаме. Това се отнася както за министъра на отбраната, така и за министъра на околната среда и за министъра на енергетиката", коментира Кънев.

Попитан дали се наблюдава краят на ПП-ДБ, евродепутатът обясни, че се съмнява в това. 

Според Кънев случващото се може да бъде поставено в контекста на българския национален интерес в периода на сформиране на европейските институции, веднага след европейските избори.

"Знаете ли - на 9 юни нищо не завършва. Всичко започва. Започват не просто персоналните избори на хората, които ще водят Европа в следващите пет години, а започва един много интензивен и кратък процес по договаряне на приоритетите на Европейския съюз за следващите пет години", посочи той.

По думите му България е престъпно пасивна в този процес.

"Избори 2 в 1 означават ние тотално да отсъстваме от него, т.е. ако съм прав, че в момента ГЕРБ и Борисов чупят преговорите и водят страната към избори 2 в 1, това означава, че те чупят и петгодишната българска перспектива на активно европейско членство, от която имаме огромна нужда", смята евродепутатът. 

Кънев каза още, че не поставя ДПС в никакви сметки, защото Движението за права и свободи не носи отговорност: "Не ги считам като част от управляващото мнозинство и затова казвам в преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ, ДПС не носят отговорност. Те може да имат своите отношения с ГЕРБ, може да са важен фактор в решенията на Борисов, но те не носят политическата отговорност."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!