Провал за крайната десница в Дания, лявоцентристка партия спечели изборите

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2019 в 09:12 1617 0

Левоцентристката опозиция печели проведените вчера парламентарни избори в Дания с обещания за социални разходи, предаде БТА.

Изборите са провал за популистката крайна десница, която крепеше в парламента правителството на либералите и консерваторите.

Опозиционният левоцентристки блок е получил подкрепата на 52,1 процента от избирателите, което му осигурява абсолютно мнозинство от 91 места в 179-членния еднокамарен парламент, при преброени 100 процента от подадените бюлетини, съобщи общественото радио, цитирано от БТА.

Управляващата десноцентристка коалиция печели 41 процента от гласовете и ще има 75 депутати.

Избирателната активност е била висока - 84,5 процента.

Резултатите откриват пътя пред Мете Фредериксен, лидерката на социалдемократите - най-голямата партия в левоцентристкия блок - към премиерския пост. 41-годишната Фредериксен е напът да стане най-младият министър-председател в историята на Дания, отбелязва Ройтерс.

ДПА посочва, че тя ще е втората жена, заела премиерския пост в страната, след друга социалдемократка, Хеле Торнинг-Шмит, в периода 2011-2015 г.

Гласоподавателите изглежда дадоха израз на недоволството си от мерките за икономии на управляващата десноцентристка коалиция, отбелязва Ройтерс. Така Дания може да стане третата северна страна, където левицата идва на власт през последната година, след Швеция и Финландия.

Дясноцентристката Либерална партия "Венстре" на премиера Ларс Льоке Расмусен остава втора с 23 на сто - ръст в подкрепата от 3 процента. Тя обаче не е в позиция да формира управляващо мнозинство.

Расмусен призна поражението си, въпреки добрия резултат на своята партия.

Либералната партия управлява Дания 14 от последните 18 години.

Датската народна партия търпи тежки загуби, като резултатът ѝ от 9 на сто е повече от два пъти по-нисък от 2015 г., когато тя получи 21 процента.

Крайнодясната антиимигрантска партия осигуряваше парламентарно мнозинство на десноцентристкото правителство на Расмусен.
"Няма да напусна кораба посред буря, ще поема отговорност, за да възстановя позициите на партията", заяви нейният лидер Кристиан Тулесен Дал.

В датския парламент влиза нова партия. Антиимигрантската формация "Новите десни" печели 4 депутатски места.

Т. нар. Северен модел бе стандартът за социална държава за много леви политици в глобален мащаб, отбелязва Ройтерс. Застаряването на населението обаче накара правителствата на много страни да започнат да ограничават социалните разходи.
Датчаните, както и гражданите на останалите северни държави, плащат едни от най-високите данъци в света, за да поддържат социалната държава. Те се безпокоят, че по-нататъшните мерки за икономии ще подкопаят универсалната здравна, образователна и социална система, които отдавна приемат за даденост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови