Президентът удостои посланик Андреа Вике с орден "Мадарски конник" – първа степен

OFFNews 23 август 2022 в 12:42 997 0

Радев и посланик Вике

Снимка Пресцентър на президента

Андреа Вике увери, че ще запази прекрасни спомени от България

Държавният глава Румен Радев удостои днес на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 посланика на Република Австрия у нас Андреа Вике с орден "Мадарски конник" – първа степен за заслугите й за укрепването и развитието на българо-австрийските отношения.

„Истинско удоволствие е да връча това отличие на един прекрасен австрийски дипломат и голям и искрен приятел на България“, подчерта президентът. Румен Радев открои дълбоките културни и исторически връзки между България и Австрия и изтъкна, че с работата си посланик Вике съществено е допринесла за развитието на българо-австрийските отношения в широк спектър от области.

„Активно се разви диалогът на най-високо и високо политическо ниво, задълбочиха се търговско-икономическите отношения, отбелязахме ръст в търговския стокообмен“, посочи държавният глава и открои още инвестициите във високотехнологични сфери, както и взаимодействието в областта на образованието, културата и науката. Румен Радев изрази увереност, че независимо от следващото си дипломатическо назначение Андреа Вике ще продължи да се връща в България, която е приела като втора родина.

Андреа Вике благодари за оказаната чест и подчерта, че и България, и Австрия винаги са подкрепяли развитието на Европейския съюз и приобщаването на държавите от Западните Балкани. Тя добави, че ще запази прекрасни спомени както за работата си в страната ни, така и от България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови