Президентът Румен Радев започва консултации с партиите в парламента

OFFNews 26 октомври 2022 в 07:58 1348 0

Румен Радев

Снимка Пресцентър на администрацията на президента

Румен Радев

Консултации с парламентарните групи на политическите партии в Народното събрание започва днес президентът Румен Радев.

Това се случва 24 дни след предсрочните парламентарни избори у нас. Консултациите са предвидени в Конституцията на Република България и първи днес са поканени получилите най-много гласове на 2 октомври - коалицията ГЕРБ-СДС.

Румен Радев заяви, че предвид сложната политическа обстановка няма да бърза с връчването на мандата за съставяне на правителство.

"Няма да бързам, защото парламентът има да свърши доста работа. Очаквам и партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато - помните - въпросът за властта, който съвсем не е маловажен, някакси обсеби цялата дейност на Народното събрание. Един месец не можаха да съставят съответните парламентарни комисии, парламентът потъна в скандали" - заяви Румен Радев.

Забавянето, което не противоречи на Конституцията има за цел да даде време на депутатите да приемат бюджета за следващата година и необходимите закони за получаването на средствата по Плана за възстановяване.

В отговор на въпроса дали е оптимист за евентуално съставяне на правителство, президентът Радев отговори, че това ще е ясно едва след края на консултациите и връчването на първия мандат.

"Българската парламентарна политическа система върви към криза. Начинът да се излезе от тази криза е да се върне доверието на българските граждани в парламентаризма, в парламентарната република. Това ще стане, когато хората видят, че техните народни избраници на първо място поставят техните нужди и техните очаквания" - заяви президентът.

Той коментира и идеята да бъде сформирано правителство на малцинството с коментара, че това зависи изцяло от хипотезата дали е възможно партиите да се обединят около определени приоритети  в рамките на парламента и парламентарните механизми, така че да може да работи кабинет на малцинството.

"Знаете, че това в България е изключително трудно" - допълни Радев.

Още на първата среща с коалиция ГЕРБ-СДС Румен Радев ще постави въпроса за модернизирането на българската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови