Правителството разшири кръга чиновници, които могат да получат пагони

OFFNews 27 юни 2018 в 14:20 10151 1

Правителството разшири кръга чиновници, които могат да станат военни от резерва

Повече чиновници от администрацията вече ще имат възможност да придобият военни звания от резерва, предвиждат промени в постановление на правителството, които бяха приети на заседанието му в сряда. 

Печално известното постановление № 184 от август 2012 г., което позволява цивилни да приемат включително и генералски звания и по което бившият шеф на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов се изравни с останалите действащи армейски генерали в армията, сега включва в обхвата си и служители от Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Главна дирекция „Охрана" на Министерство на правосъдието, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" на Министерство на правосъдието, Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и Бюрото по защита при главния прокурор.

Постановлението важи освен за преминаващите в резерва на армията служители от посочените ведомства, но и в условия на военно положение, когато службите за сигурност преминават към състава на Въоръжените сили.

Промените в постановлението предвиждат заемалите директорски постове в посочените структури, да могат да получат генералски звания, когато преминат в резерва. Най-високите административни длъжности също влизат в тази категория. Така например главният секретар на ДАТО във военно време ще бъде генерал/адмирал, а главните директори на двете дирекции в правосъдното министерство, отговарящи за охраните в съдилищата и затворите, ще са с ранг на генерал-лейтенант/вицеадмирал.

Целта е чрез промените, с които „категориите на служителите“ по ЗМВР се заменят с „длъжностите на служителите“ по ЗМВР, длъжностите и ранговете на служителите от резерва да се приведат в съответствие със званията на военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, уточняват от правителството. В обхвата на тези длъжности по ЗМВР попадат и служители и на други структури за сигурност – ДА „Технически операции“, Държавна комисия по сигурност на информацията, Бюрото за защита при главния прокурор, ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ при Министерството на правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!