ПП оттегли Радостин Василев и Иван Христанов, депутатите попълниха комисиите в НС

Ружа Райчева 03 ноември 2022 в 10:28 4732 5

Гласуване в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Гласуване в пленарната зала

След много хватки с кворума в пленарната зала депутатите най-накрая успяха да попълнят съставите на парламентарните комисии. Това стана, след като "Продължаваме промяната" оттеглиха кандидатурите на Радостин Василев и Иван Христанов за председатели на спортната и земеделската комисия в НС. 

В продължение на половин час народните представители гласуваха и прегласуваха останалите непопълнени състави на парламентарните комисии. 

Безпрецедентно: 3 парламентарни комисии останаха без председател

Единственото безпроблемно гласуване бе това за кандидатурата на депутата от ДПС Халил Летифов за председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. "Продължаваме промяната" изтеглиха кандидатурата си на Радостин Василев. 

Гласуването за Халил Летифов

Проблемът с кворума в залата се появи по време на гласуването на кандидатурата на Росен Костурков от ПП за председател на Комисията по земеделие. 

Гласуването за Росен Костурков

Тъй като регистрираните в залата са 208, а гласувалите 103, се оказа, че няма кворум в залата. 

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин обясни, че това гласуване на практика показва, че депутатите не могат да взимат решения. "Присъстващите в залата са на практика 208. Гласуваха 103. Бих предложил да поискате отново проверка на кворума, за да видим колко са реално присъстващите в залата", каза той.

При нова проверка на кворума се регистрираха 202 депутати, зам.-председателят на парламента Росен Желязков обяви, че има кворум и заседанието продължи.

Гласуването за Васил Стефанов

Следващото гласуване за Васил Стефанов от ПП за председател на Комисията по правата на човека беше успешно, но беше поискана проверка на кворума, на която от 204, се регистрираха 141 депутати. След проверката беше поискано прегласуване, което изглеждаше така:

Второто гласуване за Васил Стефанов

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че щом това решение е прието, означава, че всеки ден депутатите ще могат със 100 гласа да произведат правителство. В крайна сметка бе решено, че гласуването за Стефанов като председател на Комисията по правата на човека е успешно. 

След това Никола Минчев (ПП) започна нова процедура по избирането на Росен Костурков като председател на Комисията по земеделие. Първото гласуване за кандидатурата му пак не беше прието, а на второто групата на "Възраждане" гласува "за" и в крайна сметка Росен Костурков бе успешно избран. 

Четвъртото гласуване за Росен Костурков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

5

ob1

03.11 2022 в 14:23

Оооо, сашке, кажи сега какво има да става по Коледа! Боко те е поканил в зайчарника? Обещали са ти участие в далаверка? Ще ти опростят някоя кражба?
Или си се записал на курсове по български език и тогава почват? За това се шегувам :)

-1650

3

ob1

03.11 2022 в 12:45

Долу може да видите мокрите сънища на тиквоносците :)
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков