Няма кворум за извънредното заседание, поискано от ПП-ДБ

Депутатите трябваше да изслушат Главчев по повод скандала с позицията ни за Сребреница

Ружа Райчева 02 юни 2024 в 15:27 1606 3

В пленарната зала на парламента така и не се регистрираха достатъчно депутати, за да започне извънредното заседание, поискано от "Продължаваме промяната - Демократична България".

При първата проверка от 240 народни представители се регистрираха само 67 - групата на ПП-ДБ, деветима депутати от "Има такъв народ" и един от ГЕРБ. Председателстващата заседанието Росица Кирова (ГЕРБ) даде 15 минути почивка, преди да направи следващата проверка на кворума. При втората проверка се регистрираха само с двама повече - 69 депутати. 

Депутатите трябваше да дебатират по проект на решение на ПП-ДБ за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти. Идеята на ПП-ДБ е да се фиксират минимални работни заплати - за медицинските сестри поне 1500 лв., а за лекари стартова заплата от поне 2000 лв.

В програмата на извънредното заседание бе заложено и изслушване на служебния премиер Димитър Главчев по повод скандала, развихрил се около изпратена от него грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г. 

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    3

    Telluris Malus

    03.06 2024 в 08:17

    Какъв е смисъла от заседания на НС,
    след като не могат да отстранят премиера.

    10212

    2

    Човека

    02.06 2024 в 16:55

    Когато за избиратели на народни представители е "голям праз", че депутатите им умишлено отказват да присъстват на заседания на парламента, става ясно какъв голям праз са самите те, избранниците им и цялото им отношение към управлението на държавата.

    -393

    1

    br.bravo

    02.06 2024 в 16:00

    Голям праз, късмет е че пропуснахме да чуем още някой бисер на Киро! На повечето ни се повръща от ПП.