Половин България се страхува да не се зарази с коронавирус

Галъп интернешънъл: Според 77% от българите правителството се справя добре с пандемията

OFFNews 10 юни 2020 в 13:04 4358 0

51% от българите се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавируса. 48% по-скоро не се боят или съвсем не се боят. Малцина са тези, които се колебаят в отговора. Между март и април страховете видимо нараснаха, но от април насам явно са спаднали и превъзходството на тревогата над спокойствието е останало минимално.

Това показва телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен в периода между 4 и 7 юни 2020 г. сред 850 пълнолетни българи. 1% се равнява на около 55 хил. души. Абсолютна максимална грешка ±3.3 при 50% дялове.

Общо 58% днес по-скоро се съгласяват или съвсем се съгласяват, че заплахата от коронавируса е преувеличена. 39% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

Непосредствено преди обявяването на извънредните мерки у нас още повече хора намираха заплахата за преувеличена – 72% в средата на март. 

72% смятат, че заплахата от коронавирус у нас вече под контрол, 24% обаче са на обратното мнение. Данните обаче предхождат новините за огнища на заразата в някои градове.

Явно в обществото е настъпило известно успокоение, макар и делът на тревожните да остава значим.

Общо 77% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. В същото време сериозно мнозинство от 83% осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.

64% казват, че ограничават посещения на кино, театър, концерти. 55% казват, че ограничават ходенето по заведения; също толкова – по молове и по спортни събития; пътувания в страната и събирания ограничават по 54%; 41% казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи.

Разбира се, повечето от тези отговори съдържат и доза декларативност, но в същото време показват, че има обществена съзнателност. Последното става особено важно сега, когато има опасения заради появяващи се огнища на инфекция, посочват от „Галъп интернешънъл".


51% от запитаните свидетелстват, че доходите им са намалели заради коронавируса.

61% очакват нормализация на живота у нас до края на годината, а 35% са противоположни очаквания. В тези данни обаче вероятно личи повече надежда, отколкото прогноза.

Българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови