Плевнелиев: Путин е новият Хитлер

Венци Мицов 08 декември 2022 в 14:38 3916 8

Росен Плевнелиев

Снимка Венци Мицов

Росен Плевнелиев

Ние сме във война, каквато светът не е виждал от 80 г. Война се води навсякъде - тя е енергийна, пропагандна, хибридна, икономическа. А Путин е новият Хитлер.

Това каза бившият президент Росен Плевнелиев на започналата днес в София Международна конференция на тема "Войната се води не само по бойните полета". Форумът е посветен на проблемите, пред които е изправен светът след 24 февруари - датата, на която Русия започна инвазията си в Украйна и я нарече "специална операция".

Плевнелиев даде пример с "Газпром" за действията на Русия по отношение на различните начини на водене на война. По думите му руснаците са изкупили 80% от немските газови хранилища, а после са ги оставили полупразни, за да вдигнат цените. И допълни, че Путин до момента е на плюс от ситуацията.

Експрезидентът направи връзка между хибридната война и референдумът на Слави Трифонов от 2014 г. Той каза, че хакерската атака срещу ЦИК тогава е свързана с това, че е оспорил 3 от точките от допитването на шоумена. И изрази недоумение защо българските служби не са посочили кой е извършителят на атаките, а това са сторили партньорските тайни служби на САЩ и НАТО.

Плевнелиев коментира и темата Шенген. Той изрази опасения, че евентуалното ни оставане извън зоната ще стартира нова хибридна кампания, която да ни убеждава, че ЕС ни третира като втора категория хора.

"Останем ли изолирани, победител е Путин", бе категоричен той.

Директорът на медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер" Хендрик Зитих отбеляза, че "поводът за тази конференция е тъжен" и допълни, че хибридната война и руската атака с фалшиви новини се води в ущърб на европейските либерални демокрации. Зитих нарече случващото се в дигиталната среда "дигитална чума".

Шефът на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов пък смята, че войната ще доведе до сериозни последици за целия международен ред и за всички сфери на международните отношения. 

Според генерала от Бундесвера Ерхард Бюлер руснаците са подценили Украйна и са предвиждали друг развой на войната, но това не означава, че Русия трябва да се подценява.

"Да, в дългосрочен план победител ще е Украйна, но се очертава дълъг конфликт", бе категоричен той.

Изпълнителният директор на гръцкия Институт за международни отношения Деспина Афентули обърна специално внимание на Западните Балкани и отбеляза, че ако не се ускори процесът на интеграцията им, "Русия ще бъде там преди нас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

8

Октим

12.12 2022 в 12:19

Шизофреничното и тотално изродено кремълско джудже отдавна задмина Хитлер! А и като стана дума за австриецът с мустачките е невъзможно да не се спомене, че най-голямото му престъпление срещу човечеството беше това, че не изтреби руските орки навремето до крак така, както ги беше започнал!

705

7

order

08.12 2022 в 21:37

Мдаааа.... а ЧЕХЛЮ е доказан мухльо!!!

924

6

Diogen

08.12 2022 в 20:47

Плевнелиев не казва нищо ново. Путлер много пъти беше сравнен с Хитлер и преди това. Имам чувството, че рският диктатор е поласкан от сходството. Влад Путлер също като Адолф носи на раменете си глава, в която летят прилепи.

89

5

bat.galin

08.12 2022 в 17:13

само минетчии са правили подаръци на хитлер - и тогава, и сега...

-529

3

6екеr4о

08.12 2022 в 15:26

Някаква гръЧка директорка, се изказала за бъдещо начало на присъствие на руССия в Западните балкани, та тя никога не си е тръгвала! Преди няколко години бях в Белград, посетихме църквата "Св. Сава", най-големият православен храм в Сърбия и на Балканския полуостров. Църквата не беше завършена, но след входа ѝ висеше огромен рекламен плакат на основния спонсор "Газпром". Разговорът е безкраен...

2099

2

Mateevk

08.12 2022 в 15:01

За газохранилищата не знам, ама за новия Хитлер е напълно прав, а това е основното сега. Това трябва да осъзнаем и да направим всичко, за да го победим.