Плевнелиев: Би ми се искало да има външен натиск за съставяне на редовен кабинет, но няма

Херо Мустафа беше хиперактивна, новият американски посланик е по-балансиран, заяви той

Ружа Райчева 02 май 2023 в 11:15 1314 0

Росен Плевнелиев на откриването на 49-ото Народно събрание

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Росен Плевнелиев на откриването на 49-ото Народно събрание

Много би ми се искало да има външен натиск за съставяне на редовен кабинет, но няма. От една страна, Европейският съюз дотолкова се е предал от това, което вижда в България. Преди два дни разговарях с половината Европейска комисия - България ще изгуби 10 милиарда лева от своите пари по начина, по който е тръгнала. И ще се превърне в най-големия донор на Украйна, защото, в крайна сметка, сме наникъде в развитието на фонда за модернизация. Ние сме последни.

Това заяви пред bTV президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев, без да даде по-подробно разяснение на думите си. Той подчерта, че поради факта, че "ЕК се е предала", САЩ са сменили посланика си у нас в последния момент. По думите на Плевнелиев новият американски посланик в България Кенет Мартен е по-балансиран от Херо Мустафа:

"Новият посланик е по-балансиран, той ще изчака и това може би е по-правилният начин, защото с предишната посланичка имахме съмнения и притеснения. Тя беше хиперактивна в някои отношения. Затова аз мисля, че в момента категорично можем да кажем, че няма външна намеса."

Той призова ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) да прозрат, че или "ще направят правителство" или "ще извършат колективно самоубийство".

Според Росен Плевнелиев има две личности, които с действията си биха могли да допринесат за разплитането на ситуацията - Кирил Петков и Бойко Борисов. По думите му те трябва да разберат, че в тази ситуация трябва да потиснат биткаджийството и егото си.

Бившият президент е на мнение, че не бива и не може да има предсрочни парламентарни избори през юли. Плевнелиев каза, че хората ще побеснея, ако бъдат принудени да гласуват отново през юли. "Считам, че не може да има избори две в едно или три в едно с референдум през местните избори. Ако ще се правят избори две в едно, нека да е със следващите европейски избори. Там има много голям смисъл да се закачи и референдумът на "Възраждане", каза още Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови