Петков се срещна с председателя на БАН, след като Академията заплаши с протести

OFFNews 10 февруари 2022 в 17:05 3055 0

Снимка Министерски съвет

Премиерът Кирил Петков се срещна с председателя на БАН академик Юлиан Ревалски, след като Академията заплаши да свали правителството с протести заради "вредния бюджет на БАН". 

Ревалски е запознал министър-председателя с актуалната ситуация в академията. Основната тревога на учените е, че бюджетът им е недостатъчен, за да функционира институцията нормално, съобщават от правителствената пресслужба. 

В отговор премиерът е подчертал, че образованието и науката са водещ приоритет за кабинета, защото именно те са основните фактори на икономическото развитие. Петков е бил категоричен, че науката трябва и ще бъде подкрепяна, но водещо в това отношение ще бъде постигането на реални резултати.

Обсъдени са и механизмите за задържане на младите учени в България, както и усилията "изтеклите" от страната ни умове да се върнат отново в страната. В този контекст е и заявената воля на управляващото мнозинство за приемане на нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, който да включва единен стандарт зададен от държавата за качество на научните изследвания, допълват от пресслужбата на Министерския съвет. 

В началото на седмицата от БАН излязоха с остра позиция заради ниската субсидия за 2022 г. От ръководството на Академията излъчиха и посланието, че ако в БАН продължи да бъде засаждан "вируса на мизерията", учените и техните семейства ще излязат на протести за сваляне на правителството.

На пресконференция председателят на Общото събрание на Българската академия на науките чл. кор. Евелина Славчева заяви, че "за БАН промяна няма, продължаваме по дянковски без Дянков (бел. ред. - Симеон Дянков е вицепремиер и финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов, който в началото на мандата си през 2009 г. нарече работещите в БАН "феодални старци, които си стоят там и събират заплати")".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!