Пенсиите отново в пленарна зала, БСП и ГЕРБ не искат да се отлага преизчисляването

Може да се стигне до вдигане на данъците или нов дълг, ако продължи популисткото наддаване за пенсиите, заяви Любомир Каримански

OFFNews 09 септември 2021 в 08:16 4288 1

Възможно е да се стигне до вдигане на данъците или следващото правителство да се наложи да вземе нов дълг, ако продължи популисткото наддаване за пенсиите. 

Това заяви шефът на бюджетната комсия в парламента от ИТН Любомир Каримански по БНТ. Депутатите ще направят днес нов опит за приемане на актуализирания бюджет на Държавното обществено осигуряване и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Предложението е да има добавки от 120 лв. към пенсиите и увеличение на майчинството от 1 октомври и преизчисляване на пенсиите и увеличение на минималната от 300 на 370 лв. от 25 декември приеха депутатите на вчерашното извънредно заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси. 

Каримански съобщи, че в социалното министерство има предвидени допълнителни 50 лева за пенсионерите за първите три месеца на следващата година. Той призова служебното правителство да внесе в ЕК планът за възстановяване и развитие, което да даде спокойствие и на финансовия министър. 

Спорът в НС в момента е за 150 милиона лева. БСП ще подкрепи комплексното предложение, заяви зам.-председателят на комисията от БСП Румен Гечев. Той подчерта, че никой не воже да твърди, че подкрепата от 120 лева ще спре от Нова година. Ако ковид кризата продължи, ще лишим ли пенсионерите от тези пари, риторично попита Гечев. 

БСП ще подкрепи и добавките от 120 лева, и преизчисляването на пенсиите да стане незабавно, стана ясно от думите му. 

Смятаме, че пенсионерите могат и трябва да бъдат подпомогнати за трите месеца до края на годината, ГЕРБ ще подкрепи това, което вече сме гласували в пленарна зала - 120 лева добавка, преизчисляване и увеличение на минималната и максималната пенсии, обясни Александър Иванов от ГЕРБ, член на комисията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!