Пътят на Македония за Брюксел минава през София, заяви президентът Радев

OFFNews 17 май 2024 в 16:52 2329 2

Румен Радев

Снимка president.bg

Румен Радев

Република Северна Македония не трябва да забравя, че е страна кандидат за членство в Европейския съюз и не може да поставя условия на държави членки. Не може и да ревизира международни договори, защото това „брандира“ страната като държава, която не зачита международното право. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Бургас.

Радев очаква политиците в Северна Македония да разберат, че България и Гърция, както и Европейският съюз, настояват за спазване на международните договори:

„Преговорната рамка трябва да се изпълнява, което означава изпълнение и на двустранните протоколи, регламентиращи отказ от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите, уважението към културно-историческото наследство на България в тази страна.“

Надявам се политиците в Северна Македония да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна към изолация и да я отдалечават от ЕС, което е в ущърб на самите граждани на страната и на държавата, каза президентът.

Той заяви още, че винаги е отправял покани за посещения в България към своите колеги президенти от РСМ, защото „пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София“.

Румен Радев изрази и очакване всеки български политик, представляващ страната ни на срещите на европейските лидери в Брюксел, да продължи да отстоява нашия национален интерес и спазването на Копенхагенските критерии за членство и на правата на българите в РСМ.

Румен Радев твърди, че когато той е бил на заседанията на Европейския съвет по времето на служебните правителства и когато за пръв път е поставил темата, натискът от останалите държави е бил огромен в посока да бъде отворена веднага вратата за преговори със Северна Македония. Впоследствие България успя да убеди всички европейски лидери и европейските институции, че въпросът не е двустранен - между България и Република Северна Македония, а е европейски и се изразява в спазването на Копенхагенските критерии за правата на човека и недискриминация. Това, по думите на президента Радев, е довело и да поставянето на условия за промяна в конституцията на РСМ за вписване на българите, както и за защита на техните права чрез приемане на протоколите, което да отвори вратата за преговори.

„България успя и това вече е въпрос между ЕС и държавата кандидат“, допълни Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3495

2

Люгер Химарс

17.05 2024 в 22:51

Точно това е начинът да се говори; даже е много меко.
Не! на приказките на левичари-инфлуенсъри, които желаят български мекотели на власт, за да не се "раздухвали конфликти".

875

1

Constanza

17.05 2024 в 21:41

Може и така да е, но един президент не бива да говори по този начин. Освен ако не желае да раздуха конфликт, разбира се.