Седем месеца ще разчистват терена за национална детска болница

OFFNews 01 юни 2024 в 14:22 1256 0

терен

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Започна разчистването на терена в Горна баня

На символичната дата 1 юни започна разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница. Процесът ще продължи седем месеца, обяви изпълнителният директор на Здравната инвестиционна компания Владко Григоров, цитиран от БТА.

Начало на реалните действия по подготовка на терена за строителство дадоха служебният премиер Димитър Главчев, както и служебните министри на здравеопазването Галя Кондова и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

Главчев посочи, че няма обжалвания и изграждането на болницата ще започне след разчистването на терена и събарянето на постройките там. Това са 40 декара, които са абсолютно безспорни. Няма никакви пречки за изграждането на Националната детска болница, коментира той.

Снимка: БГНЕС/Антон Станков

По думите на Владко Григоров с даване на възлагателното писмо стартират всички процедури по проектиране и изграждане на Националната детска болница. Оттук нататък имаме седем месеца, в които всичко, което се вижда, трябва да се премахне, включително и основите, обясни той. Григоров каза още, че за да бъде ускорен процесът, работят с Европейската инвестиционна банка, с която има подписано споразумение.

Според здравния министър Галя Кондева в началото на следващата година би трябвало да има готовност за проектиране и строеж на Националната детска болница. След приключване на тези начални действияпо разчистването ще са необходими три-четири години за изграждането ѝ, каза тя. 

Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова подчерта, че ще бъде създаден бърз и лесен достъп до болницата. Това ще се случи със завършване изграждането на Софийския околовръстен път.

"Там предвиждаме необходимата транспортна връзка за комплекса. Сформирана е работна група", обясни тя и изрази надежда във възможно най-кратък срок да имат окончателните завършени идейни проекти за започване на същинското проектиране.

Утре (2 юни) премиерът Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри за изграждането на Националната детска болница. Премиерът възложи на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максимално съкратени срокове на дейностите, които са отговорност на правителството. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх