Първо - ротация на председател на НС и правна комисия, после - евентуално правителство, обсъждат ГЕРБ и ПП-ДБ

Ружа Райчева 18 април 2023 в 12:24 5084 4

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Николай Денков

ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обсъждат предложението председателят на Народното събрание и парламентарната правна комисия да бъдат избирани ротационно от различни формации, съобщи акад. Николай Денков от ПП-ДБ преди началото на днешната среща с ГЕРБ.

В 11 часа правните екипи на ГЕРБ и ПП-ДБ се срещнаха в парламента, за да обсъдят общи приоритети в законодателните си програми. Денков, както и лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, бяха категорични, че разговор за състав на правителство не се води, а се коментира общо управление на страната.

Срещите започнаха по инициатива на ГЕРБ на 13 април, когато за втори пореден ден парламентът не успя да си избере председател. Според Денков изборът на ротационен председател на парламента е обвързан със законодателните програми на двете формации.

Предложението за ротационен председател на парламента и правната комисия дойде миналата седмица от съпредседателя на ПП Асен Василев, който заяви, че е най-добре е те да се избират на ротационен принцип за по два месеца между двете най-големи политически сили.

Разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са основно фокусирани върху реформите в антикорупционната комисия, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, промени срещу домашното насилие.

Двете коалиции обсъждат и редица законови промени, необходими за отпускането на средства от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към Шенген и еврозоната, уточни бившият образователен министър акад. Николай Денков. 

"Единственото, което ще кажа, е че разговорите между правните екипи на двете групи продължава. Трябва ни още малко време, за да уточним важни детайли", допълни Десислава Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

4

escrin

18.04 2023 в 15:03

@DamnTruth
нещо притеснява ли те, или просто тролиш?

17439

1

мнение от IP

18.04 2023 в 12:43

Помните ли, че Деси Атанасова със същия безсмислен апломб ни обясняваше за новата конституция, предложена от ГЕРБ? Борисов и ракета е готов да построи, само да се съхрани някак.
Той ще допусне да се случат само неща, които не го застрашават. И така ще ходи държавата по ръба на пропастта докато най-накрая Борисов някак не бъде отстранен от пътя. Ама може да е късно. Пък и като гледам, пука ни....Много мрънкане докъде сме го докарали и после "няма пък и да им гласуваме".