Първанов: Пеевски управлява държавата, АБВ ще е голямата изненада на изборите

OFFNews 12 март 2014 в 08:06 5675 9

Георги Първанов

Снимка БГНЕС

Георги Първанов

Делян Пеевски реално управлява държавата.

Това внушение направи лидерът на АБВ Георги Първанов тази сутрин в интервю за Нова тв.

Без да спомене името на Пеевски, Първанов заяви, че "БСП в много от разговорите няма роля и това е големият проблем на "Позитано", че това с особена сила се отнасяло за политическите решения, че червеното партийно ръководство има "нищожна роля, когато става дума за кадровите назначения", че играе ролята на "петото колело".

"Кръгове извън партийните централи решават големите въпроси", каза Първанов и на въпрос кои са хората в тези кръгове, заяви, че "човекът, който играе най-активна роля" е "млад, успял мъж, собственик на империя от медии". Не мога да анализирам дали зад него стои някой, добави Първанов.

Избори

АБВ ще е голямата изненада на изборите за Европейски парламент, тя не е еднодневка, обяви лидерът на формацията.

Тя няма да се превръща в партия, категоричен бе той. Ще се яви и на тези, и на следващите избори като коалиция от партии, основно в лявото пространство, както и формации на гражданското общество.

Първанов бе категоричен, че името му няма да фигурира в листата за кандидат-депутати за Европейския парламент. "Листата ще бъде балансирана професионално и възрастово. Моето име няма да фигурира, нямам никаква амбиция да участвам, моята сила не е в европейската и световната политика", заяви той.

АБВ е проевропейски настроена формация - позицията ни по този въпрос бе изразена от евродепутата и водач в листата на АБВ за евровота Ивайло Калфин. Може би само Кисинджър се изказа по-задълбочено и обстойно, похвали го Първанов. Той бе категоричен, че България не трябва да става заложник на кризата в Украйна.

В отговор на въпроса смята ли Виктор Янукович за легитимен президент на Украйна Първанов отговори: "Не съм симпатизирал никога на президента Янукович. Не мога да заема неговата страна, той е част от миналото управление на Украйна, но това не прави симпатиите ми към новото управление по-големи. Търся вината и в двете страни, без да заемам страна категорично, защото това не е наша работа".

Попитан дали смята украинската автономна република Крим за руска или украинска Първанов заяви, че "от гледна точка на етническия състав, очевидно руското население доминира, но още първата позиция на АБВ беше в полза на единния характер на украинската държава".

Приоритети

Според Първанов българските евродепутати трябва да застанат на консенсусна позиция по четири основни въпроса. Те са: "Как спасяваме икономиката при санкции срещу Русия"; "Как спасяваме "Южен поток"; "Каква ще е съдбата на българите в Украйна" и "Какво предприемаме при евентуален бежански поток към България".

Първанов определи замразяването на проекта "Южен поток", обявено от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, като логично, защото българският енергиен министър е дал право на Йотингер да преговаря от наша страна. Лидерът на АБВ определи това като "необяснимо".

Референдум

Георги Първанов се обяви за провеждането на референдум за изборните правила.

"Аз съм за това референдум да има, но въпросите трябва да са коректно прецезирани - както ги е нахвърлял сега президентът, те са непрецизни", заяви той.

Той заяви още, че настоява партийните субсидии да бъдат намалени "решително", пет пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!