Партиите в парламента не взеха насериозно условната оставка на Искров

OFFNews 23 юли 2014 в 11:18 5700 1

Иван Искров

Никоя от парламентарно представените партии, които все още участват в работата на Народното събрание - БСП, ГЕРБ, ДПС, не отдаде сериозно внимание на вчерашното писмо, в което управителят на БНБ Иван Искров обявява "условната" си оставка.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов писмото, което Искров изпрати до медиите, няма силата на оставка. По думите му настоящият парламент "няма мощност" да избере нов шеф на БНБ.

"Репутацията на БНБ в последния месец се срина и това е най-малкото, което може да се търси като отговорност - подаването на оставка. От Искров не зависи това и стига ние поставял условия. Той да си свърши работата, която има БНБ да свърши по темата банки, а не да ни поставя условия. Ако си депозира оставката, това вече е друга хипотеза", каза Бойко Борисов.

Председателят на ПГ "Коалиция за България" Атанас Мерджанов призова Управителния съвет на БНБ и по-специално Иван Искров да си вършат работата. Той очаква от ръководството на държавната банка да представи обективна и точна информация около ситуацията в КТБ.

„Иначе такива епистоларни жанрове – оставки, в условно наклонение, пък ако се съберем, ако политическите сили сме съгласни – това е несериозно. За съжаление, Управителният съвет на БНБ като че ли беше една от последните държавни институции, към които доверието беше достатъчно високо преди няколко месеца. След тези неубедителни действия на Управителния съвет, на гуверньора, доверието е силно разклатено и час по-скоро всички тези отговорни държавници, надявам се, трябва да влязат в действителните си функции и задължения", коментира Мерджанов.

Зам.-председателят на ПГ ДПС Алиосман Имамов също заяви, че настоящото Народно събрание няма време и сили, за да разгледа въпроса с новото ръководство на БНБ. Според Имамов Искров е изпратил писмото до медиите, за да отговори на нападките към ръководството на държавната банка.

"Аз лично смятам, че това Народно събрание не може да реши този въпрос поради липса на време и консенсус между парламентарните групи евентуално за нов състав на ръководството на банката, включително и нов управител”, каза зам.-председателят на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!