Парламентът даде зелена светлина за команден център на НАТО

Нели Чолашка 09 април 2015 в 11:33 2580 5

Депутатите подкрепиха ратификацията на споразумението с НАТО за команден център на Алианса край София. Тя беше гласувана на първо и второ четене.

Дебатите по тази ратификация продължиха два дни и не минаха без нападки между яростните противници на центъра на НАТО - "Атака", и партиите, подкрепящи правителството.

Първоначално лидерът на националистите Волен Сидеров обяви, че НАТО иска да разполага база в Шабла с тежко въоръжение.

Това принуди военният министър Николай Ненчев да обясни в парламента, че става дума за структура на НАТО за командване и управление, която да бъде разположена  до София. 50% от личния състав ще бъдат военнослужещи от страните на НАТО, а 50% ще са български военнослужещи.

Против ратификацията се обявиха от "Атака", независимият Велизар Енчев и част от депутатите от БСП.

Мартин Димитров от Реформаторския блок призова БСП да подкрепи ратификацията, за да докажат, че са европейски социалисти и са скъсали с миналото.

Депутатите често се надцакваха с това кой е ходил в казармата и кой не е ходил, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров си мериха вчера комеплексите.

Днес дебатите продължиха с изказвания от почти всички партии. 

"Преговорите за това споразумение са започнали при Станишев, а договорът е подписан при Орешарски. Днес ние изпълняваме нещо, което е на финала на своето развитие", обяви депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев и обвини левицата в шизофреничност.

Не става въпрос за бойна техника, а за няколко компютъра и няколко предавателя. Става въпрос за комуникационно-информационен център, и то модул от него", обяви Тошев.

От ДПС пък обявиха, че категорично ще подкрепят споразумението, защото имат ясен евроатлантически профил и са убедени, че изграждането на центъра на НАТО в Горна Малина е част от националната сигурност.

В краяна сметка патификацията беше подкрепена от 120 народни представители, 21 гласуваха против, а 5 се въздържаха. Против бяха от "Атака" и неколцина депутати от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови