Паргов: Трябва нов прочит на времето преди 10-и ноември

OFFNews 24 ноември 2017 в 13:03 4700 1

Историческият период от преди 10-и ноември 1989 г. се нуждае от нов прочит, заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов на представянето на книгата "Откровения" на бившия министър на културата по времето на Тодор Живков Георги Йорданов.

Вторият том от поредицата "Притаени мигове" беше презентиран в централата на столичните социалисти по покана на Паргов. 

При представянето на "Откровения" Георги Йорданов цитира думи на Аристотел - Платон ми е скъп приятел, но истината ми е по-скъпа. В тази връзка мисля, че днешните поколения и българското общество имат нужда от различен прочит на историческия период от преди 10-и ноември, коментира Калоян Паргов.

Защото оценките от прехода, които бяха поставени на управлението на България преди 1989-а, бяха изкривени, за да обслужат политически интереси и цели. Тези интереси бих ги нарекъл антибългарски. Те работеха, а и продължават да работят срещу националния ни интерес. И доведоха дотам, че държава като нашата, с многовековна история, да бъде на опашката в Европейския съюз. И не само това, на прага на европредседателството ни ние нямаме нужното самочувствие в достатъчна степен и не си даваме сметка какви ползи и възможности можем да извлечем от него.
Лидерът на столичните социалисти благодари на държавника Георги Йорданов за историческия му принос в най-новата история на България чрез книгите, които пише.

Благодарността е и затова, че открехна завесата за едни събития, от първо лице като пряк участник, за да може ние всички, четейки книгите му, да можем сами си дадем сметка следовници на кого сме. Да разберем, че България е имало и преди нас, ще има и след нас. И ние трябва да сме на висотата, не само на политическата, а най-вече и на националната отговорност, за да можем да мислим за бъдещите поколения и за нашето отечество. 

Откровението в голямата политика е свързано с това да можеш за прозреш държавния интерес, да можеш да го отстоиш не само в собствената си държава, но и извън границите й в най-тежката ситуация, категоричен е Калоян Паргов. "Истинският държавник трябва да умее да се извиси над дребните политически боричкания и да устои на всички провокации, коментира още той. За това са нужни много знания, задълбочено познаване на процесите, талант и отлична политическа подготовка. Условия, които в последните 28 години българската политическа класа неглижира или направо пренебрегва. Както самият Георги Йорданов каза, "много лаици се занимават с неща, които не са им присъщи", каза още Паргов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови