Отново шествие срещу Радев тази вечер

OFFNews 02 юни 2023 в 07:31 4213 5

Протест

Снимка Архив

Протест пред президентството се проведе във вторник

Инициативата "Правосъдие за всеки" призовава на шествие днес за парламентарна република в ЕС и НАТО. Началото е в 18,30 ч. пред президентството, след което хората ще се отправят към Народното събрание и Орлов мост. 

В призива се казва: 

"България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура.

По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство, защото той вече бил "дискредитиран". Недопустимо е и да не свиква редовни заседания на КСНС или да се опитва по свои критерии да заявява, че няма да допуска на тях лица или партии, които са участници в неговите заседания по право.

С тези си публични провокации той нарушава Конституцията, която е положил клетва да спазва, с оглед на последствията - създаване на предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължаване на едноличната му власт със служебни правителства. Да, властта се услажда, но тя и покварява, когато се упражнява без насреща ѝ да стоят предвидените в основния ни закон контролни механизми. Нека не забравяме, че България е парламентарна, а не президентска република и се надяваме такава да си остане!

България отдавна избра своя път на развитие - той е като член на Европейския съюз и в колективната система за сигурност на НАТО, но нека не забравяме, че той не е гарантиран, ако в критични моменти не го отстояваме и защитаваме. Ние сме в Европа, не в Евразия и ще се противопоставим категорично на всички опити да бъдем върнати в орбитата на влияние на тоталитарните държави." 

Във вторник се проведе многолюден протест срещу президента, в който се вклчючиха и политици от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". 

Представители на Коалиция „Левицата!“ пък поискаха на протест пред Народното събрание тази сутрин да се сложи край на този парламент. Те носеха плакати „За 5 часа чухме достатъчно. ВЪН!“, „Кога промяната стана подмяна?“, „Този протест НЕ е съгласуван с посолствата“.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3655

  5

  ImBlack

  02.06 2023 в 12:44

  @Mateevk
  Вариантът е да се докаже финансова или и формационна връзка между евразийската фашистка кочина и агентурната и мрежа в България.

  2550

  4

  alfakentavur

  02.06 2023 в 09:02

  Mateevk, горе-долу така си я представям.
  Първа стъпка - обезсилване и обезличаване, плюс разобличаване при всеки повод на РеZZидента.
  Какво имам предвид?
  При нормално работещи правителство и парламент от президента почти нищо не зависи. Негова конституционна длъжност е повече представителна и по-малко управленска. И ще му остане само да се пени пред микрофоните.
  След това да се мисли за импийчмънт. Да се разследва и докаже зависимостта и подчинението му на Путлер.

  80

  3

  230 млрд баксов

  02.06 2023 в 08:46

  ПП-ДБ.......или........ДПС + реZидента

  .................................................................
  .......носете си знамена, свирки..........
  и копейки за да замергате преZидентството


  2104

  2

  Mateevk

  02.06 2023 в 08:44

  Ами не знам как си представяме точно победата, но според мен битката едва сега започва, дори и да бъде одобрено правителството. Радев и тези около и зад него ще използват всяка възможност, за да вредят и саботират. Затова победата може да бъде само, ако се намери начин Радев да бъде отстранен от поста си, а Възраждане забранена. То е същото като победата над Русия. Тя може да бъде само пълен разгром и нормализация на тази дълбоко комплексирана и агресивна страна. Обаче нито едната от двете победи няма да е бърза и лесна.

  2550

  1

  alfakentavur

  02.06 2023 в 07:55

  Всеки ден ще е така, до победата!
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС