Особен търговски управител ще действа от името на държавата в ''Лукойл''

Мандатът му ще е 6-месечен и ще може да бъде удължаван само веднъж, стана ясно от законопроекта на "Демократична България"

Ружа Райчева 20 декември 2022 в 17:16 1319 4

Ивайло Мирчев, Христо Иванов и Мартин Димитров в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ивайло Мирчев, Христо Иванов и Мартин Димитров в пленарната зала

В бургаската нефтена рафинерия "Лукойл Нефтохим" ще се създаде позиция "особен търговски управител", който да може да действа от името на правителството. Мандатът на "особения търговски управител" ще е 6-месечен и ще може да бъде удължаван само веднъж. 

Това предлага "Демократична България" (ДБ) в законопроект, който бе приет на първо четене днес след тричасово обсъждане. Преди това парламентът прие на първо четене законови промени за забрана на износа на руски нефт от България и за акцизно облагане на продуктите на рафинерията, които ще отидат за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията, внесени от ДПС.

На свой ред от ДБ предлагат в нефтената рафинерия в Бургас "Лукойл Нефтохим" да се създаде позиция "особен търговски управител", който да може да действа в рафинерията от името на правителството и да "защитава държавния интерес". Според ДБ това е важна стъпка за депутинитизацията.

От 171 гласували депутати, "за" бяха 148, "против" - 23, въздържали се нямаше. Идеята на ДБ е, когато има опасност от засягане на националната сигурност или нарушаване на ограничителни мерки от международни организации, задължителни за България, държавата да може да се намесва и да поема оперативното управление над съответния търговец.

Оперативното управление ще се поема за срок от 6 месеца и ще може да се удължи само веднъж. Заповедта, с която ще се определя особения търговски управител, да подлежи на съдебен контрол, предлагат още ДБ.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова представи законопроекта и заяви, че това законодателно предложение цели да има инструмент, който да позволи на държавата да реагира в сложни ситуации, с цел да се гарантира сигурността на енергийната инфрастурктура на България.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че тълкуването на законопроекта на ДБ е отворен за интерпретации, което създава впечетление, че се цели "хубаво да се накаже Русия", като се изземат активите ѝ. 

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че законопроектът на ДБ е навременен, но че текстовете в закона, свързани с "особения търговски управител", трябва да бъдат прецизирани, за да се знае какви точно ще бъдат неговите правомощия. По думите ѝ е важно да се изясни какъв образователени ценз и стаж ще се изискват при избора на въпросния "особен търговски управител".

Надежда Йорданова благодари на Петков за адекватните бележки и заяви, че предложените промени ще бъдат направени между първо и второ четене. "Ние искахме решението кой ще бъде особен търговски представител да не се вземе в един кабинет от един човек. Действително трябва да се намери баланс и да се разпише как това да функционира още по-добре", заяви тя. 

Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че предложението на ДБ е "чиста проба национализация", представена по културен начин. "Този законопроект не става за нищо. То не остана нещо, което не трябва да се оправя", възмути се той. 

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че е странно, че обект на този законопроект е само "Лукойл". "Ако искаме да сме обективни, той трябва да обхваща всичко, защото това, което предлагате е избирателно. Да, то е вярно по принцип, но нека направим законопроект, който обхваща всички критически предприятие, касаещи енергийната инфраструктура на България", призова той и добави, че това, което ДБ предлагат, е съмнително. Ивайло Мирчев от ДБ лаконично му отговори, че ако БСП имат раузмни предложения между първо и второ четене, ДБ ще ги подкрепят.

Георги Самандов от "Български възход" заяви, че ДБ са подели правилна законодателна инициатива и че практиката на въвеждането на особен търговски управител е стандартно при лицензионни проблеми на дадено предприятие. Самандов призова да не се спекулира със страховете на хората. 

Мартин Димитров от ДБ коментира, че темата за национализацията е измислена от тези, които нямат аргументи срещу законопроекта им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

3

AlexT

20.12 2022 в 19:34

3. // и ..робски народ : от тези в Парламента- до последния мияч на руски басейни по морето …Това е положението …

-1395

2

AlexT

20.12 2022 в 19:32

2.. ДЕСЕТ години една руска фирма НЕ ПЛАЩА данък печалба – перфектно мафиотско, криминално престъпление , а не адм. нарущение ..И нашите смелчаци в НС “измислиха “ : абе , няма замразяване, ИЗКУПУВАНЕ обратно / национализация / , а ще има там, ако има НУЖДА , един чиновник- ще го пратим там, при разхождащите се с калашници руснаци / охраната/ или при златните рубли ,да “управлява ЛУК ..!!??
Боже, защо все половинчати ХОРА пишат Законите / Надежда / и управляват България и умират от страх от копейкинци , ниновци, разни генерали ..И го предават и на децарта – ТОЗИ СТРАХ – към Имприята на злото, към путинска русия ..Това с две думи ..
И добре ,че НЕ сме на мястото на украинците – да сме развяли високо белите байраци , вече да си имаме Тошо, копейкин , радев или друг за 35 години на власт , съветски другари на власт в министерства , агенции, съвети- като преди и съветски Закони, пенсии, заплати, визи и лагери/ копейкинчето иска и това // и ..робски народ : от тези в Парламента-

-1395

1

AlexT

20.12 2022 в 19:30


В България винаги сме били по половинчатите “работи” …В Европа ВИЖДАТ зловещата , разрушителна война на путин срещу Украйна !! Масово- срещу хора , жилищни блокове, ел.станции, топлоцентрали и т.н.. ЗАТОВА в ЕВРОПА ВЕЧЕ се замразява РУСКО ИМУЩЕСТВО – и държавно , и на определени олигарси, държ,. служители , военни и т.н.. за БЪДЕЩОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на УКРАЙНА !!..Имаме и ОПЕРАТИВНО УПРАВЛЕНИЕ на Газови системи и Петролни рафинерии, инсталации / тръби / и т.н…
А , У НАС !? Измисли се героичната фигура на “особен търговски представител”, КОЙТО ,някога, ако стане нужда – да вземе УПРАВЛЕНИЕТО на ЛУКойл , в свои ръце :) Засега – там , на Росенец, НЯМА никаква БЪЛГАРЕСКА власт- руските агенти у нас внимават за това !! Те са готови и цялата територия на България да я предоставят на “зелените човечета” на путин !? - копейкинци,доста от ниновците и гербаджиите , и т.н.. Е, появи се страшна МЕРКА срещу руската наглост :).. ДЕСЕТ години една руска фирма НЕ ПЛАЩА данък печалба –